Mejla

Stefan Hedmark

Det perfekta motgiftet till Hugh Grant-komedi

’Världens värsta människa’ vädrar ut familjeklyschorna

Hugh Grant och Jeff Goldblum i ”Nio månader”.
Hugh Grant och Jeff Goldblum i ”Nio månader”.

FILM

KRÖNIKA. En film med Hugh Grant har hemsökt mig sedan jag var 19 år.

”Världens värsta människa” är perfekt motgift.

Jag tror inte att romantiska komedin ”Nio månader” gjorde så starkt intryck på mig när jag såg den på bio 1995. Ändå är det en scen med Jeff Goldblum som brändes fast i mitt minne. Filmen går ut på att Hugh Grants rollfigur ska bli förälder tillsammans med Julianne Moore. Tanken på att bli pappa gör honom nervös och parets närmaste vänner gör inte saken bättre. Det är som om de gör allt för att övertyga Grant och Moore om hur vidrigt småbarnslivet är – de är själva föräldrar till tre förfärliga, bråkiga ungar. Kontrast finns i filmen i form av Goldblums rollfigur, en livsglad singelkille.

Sådant ska givetvis bestraffas.

Det glada singellivet är en fasad

Scenen kommer mot slutet av filmen. Goldblum har ett Allvarligt Samtal med Grant där han ber honom att inte upprepa hans misstag. Det glada singellivet är bara en fasad, i själva verket går livet ut på att bilda familj. Alla vackra kvinnor som passerar revy i hans liv är bara yta. Grant fogar sig, Moore föder barn, the end. Goldblum blir en sorglig symbol för hur livet inte ska levas.

Anders Danielsen Lie och Renate Reinsve i ”Världens värsta människa”.

Som sagt, inte en film som dröjer sig kvar i ens medvetande särskilt länge. Men just den där scenen, och den deprimerande innebörden för Goldblums rollfigur, sipprade in i mitt bakhuvud. Det är ett gift som dröjer sig kvar, en konservativ påminnelse om den allsmäktiga, heterosexuella hegemonin och hur utanför en alternativ livsstil kan kännas.

Att hitta sin mening

Högerprofilen Ivar Arpi undrade en gång på Twitter hur människor utan barn tänker, var hittar de sin mening i livet? Förhoppningsvis är vi kapabla att lyckas med den utmaningen i första hand. Väljer man sedan att också ha barn och trivs med det är det väl en bonus.

”Nio månader” ville tvinga bort alla mänskliga tvivel inför den enda Sanna Vägen. Jag blir glad om en ung person idag ser ”Världens värsta människa” i stället och då får ett helt annat budskap. Nämligen att det är bra att leva livet ett tag, lära känna dig själv och sedan, kanske, skaffa barn. Eller inte.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Hugh Grant

Tom Arnold

Jeff Goldblum

Julianne Moore