Disneys sorgliga tecken på att det är kris

Företaget går på knäna – och blickar desperat bakåt

”Robin Hood” (1973).

KRÖNIKA. Ooodelally, ooodelally, hoppsan, vilket…drag.

Mitt i coronaeran kommer nyheten att Disney tänker göra en nyinspelning av sin animerade ”Robin Hood”.

En sorgligare symbol för krisen kan man inte tänka sig.

Nu är ju inte detta något nytt. Disney har med kommersiell framgång stoppat in en lång rad av sina animerade filmer i en nyinspelningsfabrik. Resultatet har kvalitetsmässigt varit sådär, med få undantag. Förra sommarens ”Lejokungen” kändes mest meningslös, gjord helt utan någon form av nytänk eller personlig touch. Jämför exempelvis med den också ganska utskällda ”Dumbo” som åtminstone bar regissören Tim Burtons kännetecken.

Den nya versionen av ”Robin Hood” (1973) ska vara en musikal med datoranimerade djur. Det är så slappt. Nya streamingtjänsten Disney Plus skriker efter innehåll, så den hamnar där direkt.

Byggde ett svårslaget imperium

Musse Piggs ägare befinner sig, liksom så många andra, i kris. Nöjesparkerna är stängda, filminspelningarna avbrutna och tv-kanalerna kan inte längre visa alla de där stora sportevenemangen som höll dem flytande.

Disneys förre vd, Bob Iger, hade framgångsrikt byggt ett svårslaget imperium under sina 15 år vid makten, en tid då företaget köpte Marvel och rivalen Fox. Ingenting tycktes kunna hejda denna gigant. Det spekulerades till och med i att Iger tänkte ställa upp i presidentvalet.

Vid årsskiftet var han redo att dra sig tillbaka och tryggt lämna över spakarna till sin efterträdare. Som New York Times beskrev det i en artikel: Det var samtidigt som folk började hosta i Wuhan.

Snabbspola framåt några månader och Disney är inte lika stabilt längre. Utmaningarna är så stora att Bob Iger har tillfälligt fått ta tillbaka kontrollen över imperiet, enligt New York Times.

Klarade inte att tänka nytt

Nyheten om ”Robin Hood” får mig att tänka på problemen som Hollywood drogs med under 50- och 60-talen, då tv konkurrerade med biograferna. Filmfabriken klarade till en början inte att tänka nytt. ”Bonnie och Clyde” (1967) blev till sist en revolution.

Om inte Bob Iger ska behöva utbrista ”de tar allt mitt guld”, likt prins John, måste Disney klara utmaningen.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln