– Jag var gravid på riktigt

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Lisbeth Salanders advokat bar på Noréns barn under inspelningarna

1 av 3
Annika Hallin har många projekt i gång. Nu syns hon på bioduken i ”Luftslottet som sprängdes”, och i rutan med SVT:s ”Morden”. "Jag tycker jag har badat i asbra film- och tv-projekt de senaste åren”, säger hon. Foto: Urban Andersson

Höggravid i tv-serien ”Morden”. Lika gravid i tredje Millennium-filmen ”Luftslottet som sprängdes”.

På riktigt fick Annika Hallin, 41, sin tredje dotter mot slutet av inspelningarna av tv-serien och filmen.

– Varje dag är fantastisk. Och det är så underbart härligt att se en sådan här blomma slå ut, säger hon om sin tio månader gamla dotter.

Torsdagskvällar sedan en månad tillbaka. Mellan

500 000 och 900 000 har hittills bänkat sig för att se SVT:s kriminalserie ”Morden” där Kjell Bergqvist, Göran Ragnerstam, Cecilia Nilsson, Jens Hultén och Annika Hallin åter spelar samma roller som i ”Graven” för fyra år sedan.

Annika Hallins kriminalinspektör Fanny Popescu är höggravid i tv-serien.

– Grunden i ”Morden” är min riktiga mage, men efter att jag hade fött min dotter fick jag ha protesmage i några scener.

Annika Hallin är gift med dramatikern Lars Norén, 65, och dottern är deras första barn tillsammans.

Fanny anpassades

– Det har hänt mycket i samhället, hur arbetsgivarna tänker. När regissören Anders Engström fick veta över telefon på sommaren att jag var gravid ställde det ju till det jättemycket för honom. Rollen som Fanny var betydligt större från början, det var scener med att åka motorcykel och sådana grejer. De skrev om historien, de tyckte helt enkelt att det var bättre att ha kvar mig än att låta någon annan komma in och spela en annan polis. Det är jag otroligt tacksam för.

Du gillar att spela Fanny

Popescu..?

– I ”Graven” fick man ju veta mer om henne, att hon är ett flyktingbarn från Rumänien som har förlorat sina föräldrar. Det är inte det man zoomar in på i ”Morden”, hennes känsloliv, utan att hon lagt hela sitt krut på att vara en jävligt duktig polis. Och inte vara svag. Svaghet är förintelse för henne.

Filmrollen har växt

Fredag-lördag-söndag på biografer runt hela landet den här helgen. Räkna med att det har varit publikrusning till ”Luftslottet som sprängdes”, tredje och sista filmen i Millennium-trilogin. För varje film har Annika Hallins roll som Annika Giannini, syster till Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) vuxit. Här får hennes advokat uppdraget att försvara Lisbeth Salander (Noomi Rapace) i historiens uppmärksammade rättegång.

Höggravid är hon här, också.

– Daniel Alfredson (regissören) sa att det är så många roller som har ändrats eller strukits jämfört med boken, så om Annika Giannini väntar barn eller inte, spelar ingen roll.

– När jag läste Stieg Larssons böcker, då visste jag inte att jag skulle vara med i filmerna, så minns jag att jag gillade Annika Giannini för det var en karaktär som jag inte irriterade mig på. Jag trodde på henne.

Du och Noomi Rapace har många scener ihop. Hur var det att jobba ihop med henne?

– Jättebra. Vi kommer från samma hink, korg, grop eller vad du vill kalla det. Jag tror att vi

båda tycker att det inte är lika intressant att jobba med karaktärer som vi förstår, som inte har

lite skavsår i vägen.

Annika Hallin har två döttrar från ett tidigare förhållande. De är 17 och 21 år.

Hur är det att

börja om igen som småbarnsförälder?

– Det känns skitbra. Jätteroligt. Förra gången... jag var jäkligt ung, det var innan scenskolan, innan man hade inkomst. Det var en hård tid.

– Nu är det bara underbart. Nu har jag två större barn och vi lever med den lilla bebisen tillsammans, det är en hjälp. Och jag har en inkomst, det ger ett stabilare liv. Och så dör jag inte utan teatern längre.

Med tv-succén ”Graven” tog Annika Hallins film- och tv-karriär fart på allvar.

– Jag hade jobbat i tjugo år och haft många olika bra uppdrag hela tiden, mycket på scenen. Skillnaden med film och tv är att man når ut till flera hundratusen personer plötsligt. Att man blir igenkänd på gatan. Jag tycker att jag har badat i asbra film- och tv-projekt de senaste åren.

Publicerad: