Vampyrkomedi som får en att tappa sugen

’Day shift’ med Jamie Foxx lider av ihåliga effekter

Dave Franco och Jamie Foxx.
Dave Franco och Jamie Foxx.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Day shift

Regi J J Perry, med Jamie Foxx, Dave Franco, Snoop Dogg, Natasha Liu Bordizzo, Meagan Good, Karla Souza, Peter Stormare.


FILMRECENSION. Det verkliga jobbet för en vampyrjägare sker på kvällsskiftet.

I den här filmen blir det trots allt mycket action även på dagtid.

Men det är ofta som man bara vill dra ner rullgardinen.

RYSARKOMEDI. Allt är inte på topp för Bud Jablonski (Jamie Foxx). Han arbetar med att rengöra pooler i Los Angeles och har ont om pengar.

Vad hans familj inte vet är att pooljobbet är en fasad. I själva verket jagar han vampyrer.

Buds liv hamnar i fara när det visar sig att vampyren han just har halshuggit är släkt med en ännu mäktigare blodsugare, fastighetsmäklaren Audrey (Karla Souza).

Hon vill förstås ha hämnd. Bud å sin sida vill ha tillbaka sitt forna fasta jobb på vampyrjägarnas kvällsskifte. Men han placeras i stället på dagjobb och tvingas motvilligt samarbeta med en osnuten paragrafryttare, Seth (Dave Franco), som inte tål synen av vapen och blod.

Mycket humor mellan Foxx och Franco

Actionkomediformeln är lika gammal som vampyrerna själva och filmen blandar och ger friskt. Mycket humor i samspelet mellan Foxx och Franco, men det är sällan som manuset stöttar skådespelarnas entusiasm, inte ens när filmen tar en rejält skruvad vändning med Seth mot slutet.

Jamie Foxx och Snoop Dogg.
Jamie Foxx och Snoop Dogg.

Regissören J J Perry är i grunden en rutinerad stuntman, ett förflutet som han delar med Chad Stahelski som har producerat ”Day shift”.

Säkert har Perry sneglat åt Stahelskis ”John Wick”-filmer. Striderna med vampyrerna är en blandning av stuntinslag och datoranimation. Det är snabbt och våldsamt; filmen är aldrig tråkig och halshuggningarna har sina kreativa stunder.

Men samtidigt.

Det här tål inte att visas på en stor duk. Den tanken slår mig ibland under filmens gång. Jag menar det inte på ett snobbigt biodyrkande vis, utan mer som ett kallt konstaterande att de datoranimerade effekterna inte håller för närmare granskning.

Effekterna rör knappt vid ytan

När blodet sprutar och saker och ting exploderar ser det ihåligt ut, som om effekterna knappt rör vid ytan.

När så mycket av skämten faller platt bidrar det till en billig känsla.
Det hjälper inte att Peter Stormare dyker upp i en liten biroll och spelar sjaskig småhandlare (igen).

Eller att Snoop Dogg, som sannerligen inte är någon större skådespelarbegåvning, förväntas fylla cowboybootsen på en rollfigur som ska föreställa en ikonisk vampyrjägare.

Filmen har premiär på Netflix i dag, 12 augusti.


Ansel Elgort i ”Baby driver”.
Ansel Elgort i ”Baby driver”.

Passa hellre på att se...

... om en annan Jamie Foxx-film, ”Baby driver” (2017). Den gör mycket av det som ”Day shift” försöker sig på, men oändligt mycket snyggare, vassare och coolare.

Visste du att...

... en fjärde ”John Wick”-film släpps 2023? Stahelski sitter återigen bakom ratten och i rollistan ser vi bland andra Bill Skarsgård.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE