Välgjort om hur USA överlevde Nixon

Trumps ande svävar ovanför ambitiösa dokumentären Watergate

Publicerad 2019-09-25

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Watergate

Regi Charles Ferguson, med Bob Woodward, Carl Bernstein, Patrick Buchanan, John Dean, m fl.


FILMRECENSION. Donald Trump kan vara på väg att ställas inför riksrätt.

Det ser ut som en tanke att dokumentären ”Watergate” har fått streamingpremiär i Sverige.

DOKUMENTÄR. Med tanke på det eventuella riksrättsåtalet mot Donald Trump är jämförelser med Watergateaffären givna. Då är det ju rätt tid att ta sig en titt på den här över fyra timmar långa dokumentären på Itunes där Trumps ande ständigt finns närvarande, utan att hans namn nämns.

Under hela berättelsen, från början till slut, är det slående hur ofta Trumps och det nuvarande Vita husets ord och handlingar påminner om hur Richard Nixon och hans närmaste män hanterade konsekvenserna av Watergate.

Det öppna hatet mot journalister, rasismen, de självömkande fantasierna om hur universiteten vänder studenter mot högerstyret – ibland undrar man om året är 1972 eller 2019 när man ser filmen.

Speltiden är en prövning

Regissören Charles Ferguson slog igenom med den hyllade ”No end in sight” (2007) som granskade Bushadministrationens misslyckade hantering av Irakkriget. Sedan förklarade han pedagogiskt för oss i den Oscarbelönade dokumentären ”Inside job” (2010) varför världsekonomin kraschade 2008. ”Watergate” är stundtals en prövning på grund av sin speltid, men ändå värd att ses.

Det är en välgjord feelgood-berättelse om hur de amerikanska institutionerna prövades hårt av Nixons korruption och maktfullkomlighet men överlevde, delvis tack vare att det då fanns republikanska politiker och domare som satte systemets integritet och landets bästa före partiintresset och lojalitet till presidenten.

Hur blir det i fallet Trump, undrar man.

Här finns förstås mängder av arkivmaterial som fångar dramatiken och värdefulla intervjuer med en rad politiker och journalister som var verksamma vid den här tiden. ”Alla presidentens män”-legendarerna Bob Woodward och Carl Bernstein, förstås. Vita huset-medarbetaren John Dean, som dömdes till fängelse och i dag är en hård Trump-kritiker. Den högerextreme Nixonmedarbetaren och sedermera presidentkandidaten Patrick Buchanan. Visselblåsaren Daniel Ellsberg som läckte Pentagon papers 1971 och blev Nixons fiende.

Smart sätt att hantera informationen

Vad gäller timmarna av hemliga bandinspelningar som Nixon gjorde i Vita huset har regissören valt att dramatisera delar av dem med skådespelare. Ett smart sätt att hantera en så stor mängd information.

Man vänjer sig efter ett tag, men det hade inte skadat med mer övertygande personporträtt. Särskilt Elliot Levey i rollen som Henry Kissinger blir mest en dålig imitation.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.