Färgsprakande Disney-wannabe som tappar fotfästet

Så bra är Netflix ”Till månen och tillbaka”

Uppdaterad 2020-10-23 | Publicerad 2020-10-22

”Till månen och tillbaka”.

FILMRECENSION Netflix Disney-doftande kinesiska rymdäventyr ”Till månen och tillbaka” har en bra början och ett fint slut. Men är för rörig däremellan.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Till månen och tillbaka
Regi Glen Keane och John Kahrs, med svenska röster av Malva Goldmann, Marsha Songcome, Elliot Lingmerth, Adam Portnoff, Lucas Krüger, Daniel Sjöberg, Anna Engh, Carla Abrahamsen.


ANIMERAT Animatören Glen Keane har jobbat med Disney-favoriter som ”Den lilla sjöjungfrun”, ”Skönheten och odjuret” och ”Aladdin”, och John Kahrs har bland annat ”Frost” och ”Råttatouille” på sitt cv. Tillsammans har de två nu gjort en film för Netflix som bitvis håller förväntat hög klass och sänder ut kraftiga mushusvibbar, men lånar lite väl friskt, både från Disney och andra – och framför allt tappar fotfästet fatalt när den ger sig ut i rymden.
”Till månen och tillbaka” börjar, och slutar, fint, på fast mark i Kina.

Flickan Fei Fei är lycklig tillsammans med sina föräldrar, som lever på att baka och sälja månkakor. Tills hennes mamma blir sjuk och dör.

Fyra år senare håller hennes pappa på att få ihop det med en ny kvinna, som dessutom har en stökig liten son, och frustrerad bestämmer sig Fei Fei för att bygga en rymdraket för att åka till månen och träffa den mytomspunna mångudinnan Chang’e, som hennes mamma brukade berätta om. För att bevisa att hon verkligen finns och att kärleken är evig, så att hennes pappa låter bli att gifta om sig.
Sedan bär det av till månen, och det är där, i Lunaria, som filmen tappar bort sig i en neonfärgad och ometodisk psykedelisk villervalla, och går från känslomässig resa till frenetisk pryljakt.
”Till månen och tillbaka” är inte en dålig film, och dess sprakande färger, lustiga månvarelser, varma sensmoral och många sånger (Disney-doftande men dussinaktiga och utan riktig krok) kommer säkerligen att tilltala de mindre barnen. Netflix kan absolut ha en hit här.

Men någon ”Coco” för den kinesiska kulturen är det här inte.

Som vuxen kan man dock roa sig med att notera inspirationskällor. Som ”Upp”, ”Trollkarlen från Oz”, ”Frost”, ”Drömparken” och... ”Angry birds”?


”Till månen och tillbaka” har premiär på Netflix den 23 oktober.

Följ ämnen i artikeln