Mejla

Stefan Hedmark

Första titt på nya versionen av Häxorna

Trailern visar Anne Hathaway som barnätande storhäxa

FILMTRAILER. Det har gått 30 år sedan Anjelica Huston spelade barnätande häxa på bio.

Nu har Roald Dahls klassiska berättelse fått en nyinspelning.

Kan Anne Hathaway mäta sig med Huston?

Det är förstås alltid svårt och säkert orättvist att jämföra en ny skådespelartolkning av en berömd figur med en älskad föregångare. Anjelica Huston var njutbart skräckinjagande i 1990 års version av ”Häxorna”, en filmatisering av Roald Dahls bok som jag älskade att läsa när jag var liten.

Men det är förvisso svårt att föreställa sig Anne Hathaway i rollen som ondskefull häxa – vilket säkert är en anledning till att hon tog rollen. En utmaning man inte tackar nej till. I den färska trailern för den nya versionen av ”Häxorna” är hon en elegant men iskall dam som anländer med ett entourage av tanter till ett hotell. Vad ingen där anar, men som en liten pojke snokar reda på, är att de är barnätande häxor.

Han råkar ut för deras magiska krafter och förvandlas till en mus – men det hindrar inte honom och hans farmor (Octavia Spencer i en roll som gjordes av Mai Zetterling i originalet) från att försöka förgöra häxorna.

Anne Hathaway och Stanley Tucci i ”Häxorna”.
Anne Hathaway och Stanley Tucci i ”Häxorna”.

Mer trogen Roald Dahls bok

Enligt filmsajten Deadline är ambitionen att den här filmatiseringen ska vara mer trogen Dahls bok. En sak som definitivt har förändrats dock är platsen för handlingen. I boken var det London, här är det 1960-talets Alabama och pojken och hans farmor är svarta.

Det är berömda namn bakom kameran – tre Oscarvinnande regissörer. Två av dem tjänstgör som filmens producenter: Guillermo del Toro och Alfonso Cuarón. Den tredje är ”Forrest Gump”-regissören Robert Zemeckis vars senaste film ”Welcome to Marwen” (2018) just nu finns att se på Netflix.

Och visst kan man knappast tänka sig att en film som har Stanley Tucci i rollistan (han spelar hotelldirektören) kan misslyckas.

Octavia Spencer i ”Häxorna”.
Octavia Spencer i ”Häxorna”.

Går upp på bio i Sverige

Men det återstår att se. Tanken var att ”Häxorna” skulle gå upp på bio i USA, men i dagarna fattades beslutet att den ska visas på streamingtjänsten HBO Max i USA. I Sverige planeras dock en biopremiär. SF har satt datumet den 27 november.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE