”Minari” – mästerlig skildring av invandrarfamilj i USA

Uppdaterad 2021-06-11 | Publicerad 2021-06-10

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Minari

Regi Lee Isaac Chung, med Steven Yun, Han Ye-Ri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh-Joung, Will Patton.


FILMRECENSION. Jan Troells ”Utvandrarna” och ”Nybyggarna” är klassiska svenska emigranthistorier.
”Minari” är en slags modern variant, fast i en mer modern tid och plats, 1980-talets USA. En film som roar och berör som få andra.

DRAMA. Filmens skapare Lee Isaac Chung kommer från en sydkoreansk familj, men är född och uppvuxen på amerikanska landsbygden, mest i Arkansas.
”Minari” (titeln står för en koreansk krydda som odlas av familjen det handlar om) är en till stor del självbiografisk historia, om en sydkoreansk invandrarfamilj som försöker leva Den Amerikanska Drömmen i 1980-talets Arkansas.
Jacob Yi (Steven Yun) köper ett hus som står på hjul mitt ute på bondvischan. Där ska han odla koreanska grönsaker, han har noterat att det bor många andra koreanska invandrare i trakterna. Han är trött på sitt och hustrun Monicas (Han Ye-Ri) fabriksjobb, att könssortera små kycklingar. Hon är inte lika pigg på flytten till landet. Är rädd för att det är långt till sjukhuset, för ett av barnen, David (Alan Kim), har en hjärtsjukdom. Barnen, där finns också en äldre syster (Noel Kate Cho), är födda i USA och inte särskilt intresserade av att bevara koreanska traditioner.
När barnens mormor Soonja (Youn Yuh-Joung) flyttar dit från Sydkorea för att hjälpa till med barnen, uppstår både kärlek och konflikter. David tycker misstänksamt att hon ”luktar Korea” och jäklas rätt mycket med henne. Men mormor är en riktig krutgumma som också kan ta för sig…
Det finns hur många skäl som helst att älska den här filmen. Det fantastiska fotot. Hur den klassiska invandrarhistorien och kulturkrocken berättas så skickligt. Jacobs dubbla känslor för vad som är viktigast; att skörden på gården ska fungera eller äktenskapet, på väg att krascha. Filmen är fylld av både allvar och många lättsamma ögonblick. Och skådespeleriet. Alla är suveräna. Youn Yuh-Joung blir bättre ju längre filmen pågår och vann en välförtjänt birolls-Oscar, den första en sydkoreansk skådespelare någonsin vunnit.
”Minari” är en tankeväckande historia. Ungefär på samma sätt kämpar de flesta familjer som byter land för att skaffa sig en så bra tillvaro som möjligt. Att både anpassa sig och försöka bevara lite av det förflutna. Strunt samma om de flyttat frivilligt eller flytt från ett krig.
Men framför allt är ”Minari” en film man blir alldeles varm i hjärtat av.

Filmen visas på bio.

Tips! Se även…

… ”Tigertail” (2020), en lite grann liknande och mycket gripande historia av Alan Yang, om en familj som flyttat från Taiwan till USA. Finns på Netflix.

Visste du att…

… ”Minari”-stjärnan Steven Yeun snart ska spela huvudrollen i ”Get out”-regissören Jordan Peeles nya skräckfilm?