Mejla

Stefan Hedmark

Jurassic world börjar spelas in igen – mitt under pandemin

Enorm säkerhet kring den nya filmen

Publicerad:
Chris Pratt i ”Jurassic world: Fallen kingdom” (2018).
Foto: Universal
Chris Pratt i ”Jurassic world: Fallen kingdom” (2018).

KRÖNIKA. Äntligen har inspelningen av en ny ”Jurassic world” börjat.

Det hade kanske inte väckt någon större uppmärksamhet vid en annan tidpunkt.

Men för en filmstad som inte vet hur framtiden ser ut efter pandemin är det goda nyheter.

Långsamt men säkert hittar vi tillbaka. Allt fler biografer öppnar i Sverige. I skrivande stund har inbjudningar till pressvisning av thrillern ”Unhinged” med Russell Crowe skickats ut. Det var annars en av de filmer som under lång tid bara sköts upp hela tiden.

Mycket osäkerhet kvarstår dock. Kaliforniens stora bakslag för någon vecka sedan, då barer och biografer tvingades stänga igen i ett försök att få smittospridningen under kontroll, gjorde i alla fall mig övertygad om att sommarens stora film, Christopher Nolans ”Tenet”, skulle försenas ännu en gång. Mycket riktigt kom det beskedet i veckan.

Mitt i all misär drar Universal igång inspelningen av ”Jurassic world: Dominion”. Filmen, som ska ha biopremiär nästa sommar, tvingades avbryta arbetet i mars på grund av pandemin. Nu fortsätter regissören Colin Trevorrow och hans team i Storbritannien.

Omedelbart bakslag

Först kom rapporter i brittiska medier att filmen drabbades av ett omedelbart bakslag i form av covid-sjuka medarbetare. Det har Universal förnekat.

Foto: AP
Jeff Goldblum.

Så nu står filmens stjärnor, däribland Jeff Goldblum, redo att flyga till Storbritannien. Säkerhetsrutinerna är minst sagt rigorösa. Det ska vara social distansering, handsprit i mängder och tester, tester, tester.

Man får anta att social distansering inte sker framför kameran dock…

I en intervju med Entertainment Tonight sa Goldblum att han har fått en bibel av säkerhetsföreskrifter, 109 sidor tjock. Han fortsatte:

– Vi kommer att leva i karantän, i en slags bubbla, hela teamet och alla skådespelarna.

Foto: Universal
Jeff Goldblum i en klassisk scen i ”Jurassic park”.

Ett pilotfall för andra stora inspelningar

Nog är det mångas blickar som kommer att riktas åt Pinewoodstudion utanför London. Det här blir ett pilotfall för så pass stora filminspelningar där miljarder kronor står på spel.

Pandemin fortsätter. Men som Jeff Goldblum sa i den första ”Jurassic park”: Life finds a way.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE