Skrämde livet ur oss med klassisk virusfilm

Wolfgang Petersen behövde aldrig superhjältar

”Outbreak” (1995).

KRÖNIKA. Wolfgang Petersen kände sig på topp.

– Vill du bli dödad? Hur vill du bli dödad? Ska jag hugga huvudet av dig? Jag kan göra allt, sa han glatt.

Så roligt hade Wolfgang Petersen när han pratade med den australiska sajten Female om inspelningen av ”Poseidon”, en ny version av den klassiska katastroffilmen från 1972.

Det blev långt ifrån hans bästa film. Men datoranimationen gjorde det möjligt att få bli dödad på kreativa sätt i filmen och många i Petersens närhet ville vara med och leka. Däribland hans revisor, som i en scen mycket riktigt faller från balkongen i Poseidons balsal.

Wolfgang Petersen dog förra fredagen i Los Angeles av cancer, 81 år gammal. Hans karriär formades av både andra världskriget och Hollywood.

Charmade generation av ungdomar

Som son till en marinofficer växte Petersen upp nära havet. Den film som skulle ge honom internationell uppmärksamhet blev ”Ubåten” (1981). Realismen var viktig för regissören, liksom filmens antikrigsbudskap.

Han charmade en hel generation av barn och ungdomar med sagoklassikern ”Den oändliga historien” (1984). Men det skulle dröja till 1990-talet innan Wolfgang Petersen blev en av Hollywoods pålitligaste leverantörer av stjärnspäckade actionthrillers.

Wolfgang Petersen med Black Eyed Peas-medlemmen Stacy Ferguson vid premiären av ”Poseidon” 2006.

Han skapade intensiv spänning i Clint Eastwood-filmen ”I skottlinjen” (1993). Han skrämde livet ur oss med virusfilmen ”Outbreak” (1995). När pandemin började för två år sedan var vi många som mindes den med något febrigt i blicken.

Inspelningen av ”Air Force One” (1997) med Harrison Ford var en sådan njutning för Wolfgang Petersen att han senare kallade filmen ”Air Force Fun”. Många i biopubliken hade lika roligt.

Manusen var inte alltid det bästa

Han återvände till havet i ”Den perfekta stormen” (2000). Med ”Troja” (2004) visade Petersen att han behärskade även historiska epos.

Manusen var inte alltid det bästa i hans spektakulära filmer – men Petersen såg till att publiken kanske inte tänkte på det så mycket. Det kändes verkligen som att den tekniska noggrannheten var viktig för honom. Det skulle se slipat ut.

Han fantiserade om att låta Batman och Superman drabba samman i en film, det nämnde han också i den där intervjun med Female 2006. Men Wolfgang Petersen behövde inte superhjältar för att bli kung av Hollywood.

Vila i frid.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln