När mamma och pappa drev bögporrbutik

Älskvärd dokumentär om en familj med hemligheter

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Circus of books

Regi Rachel Mason, med Barry Mason, Karen Mason, Larry Flynt, Jeff Stryker, m fl.


FILMRECENSION. Mamma och pappa ser till att det står mat på bordet åt ungarna.

Det är bara det att hos familjen Mason var det bögporr som bekostade frukostflingorna.

DOKUMENTÄR. När Rachel Mason gick i skolan berättade hon en dag för sina vänner att hennes föräldrar drev en bokhandel. Det var allt hon visste om det. ”Ni har nog inte hört talas om den, den heter Circus of books”, sa hon. Vännerna tappade hakan. ”Circus of books?! Rachel… det är ju en porrbutik!”

Och inte vilken porrbutik som helst. Circus of books har en klassisk plats i Los Angeles gayhistoria och den här dokumentären, gjord av Rachel, är ett älskvärt porträtt av butiken och hennes föräldrar.

Barry och Karen Mason var egentligen aldrig ett vanligt, judiskt par, även om det såg ut så på ytan. Han hade en liten karriär i filmbranschen och arbetade bland annat med specialeffekter till ”Star trek” och Kubricks klassiker ”År 2001”. Hon var reporter en tid.

Distribuerade porrtidningar

Paret hade en näsa för affärer och, så klart, ett behov av att tjäna pengar för sin familj. Det ena ledde till det andra. Snart distribuerade de porrkungen Larry Flynts tidningar under en period då de amerikanska myndigheterna ägnade sig åt moraliserande häxjakt.

När paret tog över Circus of books 1982 var det redan en gayporrbutik, men illa skött. Under de följande åren blomstrade butiken, som erbjöd gemenskap för en plågad minoritet. Inte bara porr utan även annan litteratur med gaytema.

1 av 5 | Foto: Netflix
Paret Mason.

I filmen får vi paret Masons berättelse, hur de utsattes för FBI under Reagans styre, och hur de balanserade affärsverksamheten med den judiska tron (särskilt i Karens fall) och föräldraskapet. Deras nu vuxna barn berättar om vad de visste och inte visste – och hur Barry och Karen hanterade att en av sönerna kom ut ur garderoben.

Vi möter Larry Flynt, svårt märkt av mordförsöket 1978, och gayporrlegendaren Jeff Stryker som paret Mason gjorde filmer ihop med. Det intima och det samhälleliga balanseras väl i dokumentären.

Kämpar med tron

Karen blir filmens huvudperson, en kvinna som kämpar med tron och sonens homosexualitet, samtidigt som hennes karriär går ut på att veta exakt vilka silikonkukar som säljer bäst.

Filmens roligaste scen följer henne på en sexmässa dit hon går motvilligt. Hon vill inte titta alltför noga på alla vulgära föremål, men vet exakt vad hon som innehavare av en porrbutik vill ha.

Absurt och motsägelsefullt, som livet självt.

Filmen finns på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE