Så lyckades TV4 vända motvinden

Kanalen firar 30 år i rutan

Publicerad 2020-09-15

Inför premiären i september 1990 presenterade TV4 sina nyhetsankare Lotta Mossberg och Bengt Magnusson.

På hösten 1990 var de utskällda och bespottade av en enig kritikerkår.

Då såg inte TV4 ut att bli långvariga – men i dag firar kanalen 30 år i rutan:

– Det var svårt att övertyga våra konkurrenter att vi hade något på marknaden att göra, säger nyhetsankaret Bengt Magnusson, 69.

Det är den 15 september 1990.

En sprillans ny tv-kanal gör sina första sändningar över Sverige – och på Kungliga tennishallen i Stockholm hålls en pampig premiärfest där Monica Zetterlund sjunger tillsammans med en stor blås-orkester. I landets tv-soffor får tittarna bland annat se den engelska science fiction-komedin ”Borta i rymden” samt lyssna till en dikt uppläst av Ernst-Hugo Järegård i slutet av 22-nyheterna.

Följande dag är kritiken från tv-recensenterna inte nådig:

”Reklamen var det bästa i TV4”, summerade Göteborgs-Postens tv-kritiker Gert Malmberg. Andra använde ord som ”Stockholmsfixerat!” och ”Förutsägbart och konventionellt.” Expressen var allra tuffast och prydde sin löpsedel med uppmaningen ”Lägg ned TV4 – om det inte blir bättre än premiären”.

Renée Nybergs första tv-jobb någonsin var i ”Tur i kärlek”.

Få trodde det då – men i dag kan kanalen fylla en födelsedagstårta med hela 30 stearinljus:

– Det är klart att det var motvind till en början, så till vida att det var svårt att övertyga våra konkurrenter att vi hade något på marknaden att göra, minns mångåriga nyhetsankaret Bengt Magnusson.

– Sedan var det ju saker som var tveksamma i början. Inte minst distributionsformen – vi sände via en liten satellit som väldigt få människor hade hittat. 

– Det förbättrade inte vårt utgångsläge.

Fröet till det som skulle bli TV4 såddes redan 1984, då SVT-producenten Ingemar Leijonborg och företagsledaren Gunnar BergvallBonnier bestämde sig för att starta Sveriges första kommersiella tv-kanal. ”Nordisk Television AB” stannade dock på idéstadiet och det dröjde sex år innan duon skrapat ihop tillräckligt med kapital för att börja sända TV4 med hjälp av den lilla Tele X-satelliten.

Succén uteblev och TV4:s ledning insåg att man skulle behöva lägga beslag på den första marklicensen för reklamfinansierad tv. Men den tillföll i stället mediemagnaten Jan Stenbeck och hans bolag Kinnevik – och i den uppgörelse som följde drog Stenbeck tillbaka sin ansökan i utbyte mot ett delägarskap. TV4-grundarna Leijonborg och Bergvall manövrerades ut, varpå TV4 kunde börja sända reguljärt i marknätet den 2 mars 1992.

Mats Hådell och Lars Adaktusson, ser premiärsändningen av nyheterna på TV4 och ger Lotta Mossberg beröm.

I dag tror Bengt Magnusson att marklicensen var en stor orsak till att TV4 kunde etablera sig på allvar under de följande åren:

– Det finns flera moment, men det var så klart väldigt viktigt att vi fick den även om det var en hel del turer fram och tillbaka, säger han.

– Men redan på ett tidigt stadium hade vi också ett antal program som gick hem hos -tittarna. Du hade såporna, som ”Skilda världar”, du hade ”Fångarna på fortet”. Och så kom ”Bingolotto” tidigt också, fortsätter Bengt Magnusson.

Andra tidiga tittarsuccéer som bidrog till att räta upp skutan var ”Tur i kärlek”, ”Jeopardy”, ”Gladiatorerna” och ”Tre kronor”.

Även TV4-Nyheterna bidrog till ett ökat tittande, med Bengt Magnusson som förtroendeingivande ankare för sena 22-sändningen.

Sveriges Television hade länge haft monopol på rikstäckande nyhetssändningar, men den uppkäftiga utmanaren lyckades locka över flera erfarna SVT-journalister som kunde lägga grunden för det som i dag är en etablerad nyhetsredaktion:

– Jag hade inte varit där om inte Fyran hade sagt sig vilja satsa på en ordentlig, seriös nyhetsbevakning. Det hade inte Janne Scherman eller Rolf Porseryd heller varit. Det var ett skäl till att Fyran lyckades samla en god andel erfarna journalister som sedan parades ihop med ett antal rookies, säger Bengt Magnusson.

Bengt Magnusson i dag.

– Vi växte naturligtvis in i det, i början var det inte helt perfekt. Vårt mål var att vara en kvällstidning fast i etermedia. Det innebar att vi hade en annan ton och försökte komma närmare människor, jag minns att vi ett tag hade förbud mot att ha med bilder från presskonferenser i våra inslag.

Den 30 år långa resan har bjudit på både toppar och dalar. Kritiken var hård när TV4 2014 lade ner alla sina lokal-tv-kanaler och flera satsningar – som kortlivade experimentet TV4 News – har blivit fiaskon.

– Det har stormat flera gånger, men det som gjorde mig mest upprörd är den bedrövliga hanteringen av TV4 News, 2012–2013. TV4 News hade med bättre planering kunnat utvecklas till en dygnet runt-sänd nyhetskanal av internationell klass. Men Bonniercheferna gjorde alla tänkbara fel. I stället för att skjuta till mer resurser vid starten införde man sparkrav, säger TV4-reportern Ulf Kristofferson till tidningen Journalisten.

Men att TV4 över huvud taget lyckades överleva de första, darriga åren – när de var landets mest utskällda kanal – måste ses som en bedrift i sig.

Eller som Bengt Magnusson säger inför 30-årsdagen, med tydlig värme i sin numera folkkära röst:

– Jag är stolt över Fyran.