Rikard Wolff hyllas på gaygalan

Helena Bergström: ”We love you Rikard”

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Rikard Wolff hyllades stort under kvällens gaygala.

Helena Bergström höll tal på scenen där hon beskrev deras långa vänskap.

– Det bästa med dig Rikard, det är att du fanns, sa hon från scenen.

Skådespelaren Rikard Wolff dog i november 2017, 59 år gammal. Den folkkära skådespelaren led i flera år av sjukdomen lungemfysem.

Under årets QX-gala på Cirkus i Stockholm, hyllades han stort. Helena Bergström klev upp på scen och berättade om sin långa vänskap med Wolff.

– Han har blivit min allra bästa vän. Men Rikard hade oändligt många vänner. Hans hjärta rymde väldigt många nära vänner, sa hon från scenen.

Bergström beskrev också hans röst.

– Den var stark, kraftfull och bräcklig. Han använde sin röst till att sjunga. Men han använde den också för att bli språkrör för hela HBTQ-världen. Redan på 80-talet sjöng han kampsånger på Mariatorget.

”Du kommer alltid finnas”

Hon och Wolff diskuterade QX-galan innan han dog.

– Han sa att ”det bästa med QX-galan är att den finns”. Det bästa med dig Rikard, det är att du fanns. Och att du alltid kommer finnas här, nära våra hjärtan. We love you Rikard.

På den stora skärmen bakom scenen syntes bilder på Wolff från hans långa karriär. Som avslutning på hyllningen tog kvällens värd, Shima Niavarani, ton och sjöng Edit Piaff.

”Skulle varit här med oss”

Rikard Wolff begravdes i en privat ceremoni tio dagar efter sin död. Den 12 december hyllades han med en utsåld konsert på Stadsteatern i Stockholm. Värdar för kvällen var Helena Bergström och Björn Kjellman.

Bergström kom till galan tillsammans med Björn Kjellman, Colin Nutley, Sofia Ledarp och Rikards kusin, Benjamin Wolff.

– Rikard skulle varit här med oss. Men nu kommer vi som en slags kärleksarmé. Det har varit flera år som jag inte kunnat gå. Men nu känns det som att det är Rikards kväll. Det känns viktigt att vara här. Vi pratar jämt och Rikard. Benjamin och Björn är mina bröder på något vis. Vi är ett gäng. Rikard hade så många nära vänner så att vi på något sätt står med varandra nu, säger Helena Bergström från QX-galans röda matta.

Publicerad:

LÄS VIDARE