Misstänkta hallickar i Paolo Roberto-härvan omhäktade

Eventuellt åtal mot tv-profilen dröjer: ”Behöver komma längre i människohandelsärendet”

Publicerad:

NÖJE

Två män har omhäktats misstänkta för människohandel i samband med att Paolo Roberto greps för sexköp.

Det är ännu oklart om den kända tv-profilen kan komma att åtalas för brott i härvan.

– Jag behöver komma längre i människohandelsärendet innan jag kan veta hur jag gör med Paolo Roberto, säger Paulina Brandberg, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Utredningen av Paolo Robertos sexköp pågår fortfarande. Under måndagen och tisdagen omhäktades två av de personer som suttit häktade sedan sexköpshärvan rullades upp i maj i år.

De två personerna misstänks för människohandel och grovt koppleri och Stockholms tingsrätt beslutade i båda fallen att de ska sitta fortsatt häktade med fullständiga restriktioner. Detta för att det både förekommer flyktrisk och risk för att de kan ”undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning”, enligt tingsrättens protokoll.

Åklagaren uppger också att det finns risk att de två misstänkta hallickarna ”fortsätter sin brottsliga verksamhet” om de inte sitter kvar i häktet.

Båda männen förnekar alla anklagelser som riktas mot dem, men tingsrätten förlänger häktningstiden med två veckor. Åklagaren, Paulina Brandberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, säger att hon måste komma längre i utredningen innan hon vet hur hon ska göra med den kända tv-profilen vars sexköp också ingår i ärendet.

– Jag behöver komma längre i människohandelsärendet innan jag kan veta hur jag gör med Paolo Roberto. Jag kan inte heller ge någon prognos för när jag kommer fatta nåt beslut i ärendet, säger hon.

Paolo Roberto.
Foto: Lina Siksjö/Aftonbladet
Paolo Roberto.

Misstänkt människohandel på adressen

Paolo Roberto greps på en adress på Östermalm i Stockholm i maj i samband med ”Insats torsk” där polisen gjorde tillslag mot adresser i Stockholmsområdet med misstänkt prostitution.

– Insats torsk var en ganska bred insats på flera adresser, men det är inte alla adresser som är intressanta i vårt ärende. Vi har vissa adresser som vi har identifierat där vi kan se kopplingar till misstänkt människohandel och en av de adresserna är där Paolo Roberto köpte sex, därför ingår det ärendet här, säger åklagare Paulina Brandberg.

Kan du säga något om hur många sexköpare som ingår här?

– Nej, det kan jag tyvärr inte gå in på. Jag kan inte svara på det för det är fortfarande inte solklart vilka ärenden som ingår.

På samma adress som Paolo Roberto återfanns greps också tio andra män. Roberto erkände sexköpet och gick morgonen efter ut i en specialinsatt intervju med TV4:s Jenny Strömstedt och sa bland annat:

– Du köper en annan kvinnas kropp, säkert nån som är dittvingad eller... hon är inte där för att det är jättetrevligt.

Två misstänkta hallickar greps på Skavsta flygplats när de var på väg att lämna Sverige och och det som först klassats som sexköp har sedan i slutet av maj istället utretts som misstänkt människohandel. Totalt sitter tre personer häktade misstänkt för inblandning i härvan.

Advokaten: Paolo kommer förneka

Enligt Leif GW Person kan Paolo Roberto komma att åtalas för oaktsam våldtäkt, om det visar sig att kvinnan han köpt sex av varit utsatt för människohandel och därmed tvingats att sälja sig.

– Det han säger kan faktiskt uppfattas som att han skulle gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt och där är maxstraffet fyra års fängelse. Om den kvinna som han idkat sex har tagits hit med hjälp av människohandlare så är den springande punkten juridiskt om man med säkerhet kan anta att han vetat om det, har polisprofessorn sagt i TV4:s Nyhetsmorgon.

Paolo Robertos advokat Thomas Martinsson har varit tydlig med att hans klient kommer att neka till det brottet.

– I det fall min huvudman i framtiden skulle blir delgiven misstanke om brott av den karaktären så kommer han förneka det, har Thomas Martinson sagt.

– Han har begått ett misstag, som han självklart ångrar, och ett brott som han naturligtvis har medgett ett strafföreläggande för. Då har man satt i gång en exempellös jakt i media och på nätet där det drivs regelrätta hatkampanjer mot den här personen som har köpt en sexuell tjänst. Det har förödande personliga och ekonomiska konsekvenser.

Publicerad:

LÄS VIDARE