Fick elstötar mot hjärtproblem inför ”Mästarnas mästare”

Jörgen Kruth tvingas ta medicin under inspelningen

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

PORTO HELI. Jörgen Kruth sövdes på akuten – för att få elstötar mot sitt hjärtproblem.

Nu tvingas kampsportlegendaren äta blodförtunnande medicin under inspelningen av ”Mästarnas mästare”.

– När jag började träna så fick jag bara så där, dunk dunk dunk, hjärtat började rusa, så jag fick åka in, säger han.

Kontraktet med ”Mästarnas mästare” var påskrivet. Träningen kunde inledas.

Då började hjärtat rusa.

Jörgen Kruth, 45, tvingades åka in till akuten där han sövdes och gavs elstötar för att ändra hjärtats rytm. Nu äter han blodförtunnande medicin under inspelningen av ”Mästarnas mästare”.

– Jag har lite hjärtproblem. Eller, jag fick förmaksflimmer, jag har haft det några gånger. Jag fick det precis när jag hade skrivit på kontraktet och tänkte att ”shit nu måste jag börja träna för ’Mästarnas mästare”. Så fick jag det och fick åka in för att göra en sån där elkonvertering, säger kampsportlegendaren.

1 av 8 | Foto: Lotte Fernvall
Ingen tatuering till dottern. Jörgen Kruth äter blodförtunnande medicin för sina hjärtproblem och har därför inte kunnat tatuera in sin dotters namn ännu.

”Obehagligt”

När Nöjesbladet träffar honom vid den grekiska kusten under inspelningarna av SVT:s populära program grämer han sig mest över hur hjärtproblemen påverkat uppladdningen.

– Det var därför jag hade så kort tid på mig att förbereda mig på. För när jag började träna så fick jag bara så där, dunk dunk dunk, hjärtat började rusa, så jag fick åka in, så får man en sån där elstöt så hoppar det tillbaks.

Det låter obehagligt?

– Det är obehagligt, absolut. Man är nedsövd när man gör det, men det är lite läskigt.

Jörgen Kruth fick omedelbart informera SVT om sitt hälsotillstånd. Tv-kanalen i sin tur tvingades rådfråga en läkare innan de kunde ge Kruth tillstånd att ställa upp i ”Mästarnas mästare”.

”Snurrade till i huvudet”

Kruth har drabbats av förmaksflimmer två gånger tidigare, första gången när han laddade upp inför matchen mot Bob Sapp 2010.

– Då var jag ganska nervös när hjärtat bara... Vi sprang intervaller och pulsklockan visade 220, säger han.

– Sen snurrade det till i huvudet, jag fick åka in till akuten och de sa att det var förmaksflimmer så jag fick läggas in direkt. Då var jag lite rädd.

SVT:s exekutiva producent Anders Wistbacka vill inte kommentera enskilda deltagares hälsotillstånd men säger allmänt:

– Alla deltagare ska göra en hälsodeklaration så att vi vet att de kan genomföra våra planerade tävlingar. Om det kommer upp något så pratar vi med läkare för att reda ut frågan. Visar det sig att en läkare avråder från medverkan så kan den deltagaren självklart inte vara med.

Tvingats säga nej

Har det hänt att ni stoppat någon?

– Ja, det har hänt. Det är trist, men det är för att säkerheten alltid går först i vår produktion. Det finns deltagare som hemskt gärna vill vara med men om läkare avråder så säger vi att tyvärr det går inte.

Vad har ni för sjukvård och säkerhet på plats under inspelningen?

– Grundnivån som vi alltid har är en akutsjuksköterska på plats. Sen höjer vi säkerheten när det bedöms viktigt, det kan vara allt från säkerhetsdykare och livräddare som är med vid vattentävlingar. Vi har också tagit reda på vilka sjukhus som finns i närheten och vad de kan hjälpa till med vid akuta behov, säger Anders Wistbacka.

Den kommande säsongen av ”Mästarnas mästare” sänds vintern 2020 i SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE