Jonas Karlsson: ”Jag satt i sminket 5 timmar varje dag”

Jonas Karlsson.
Jonas Karlsson.

Han spelar teater för utsålda hus. Hyllas för sin nya bok. Gör huvudrollen i en av vinterns storfilmer. Och sjunger snart egna låtar i en tv-serie.

Finns det något som Jonas Karlsson, 50, inte kan?

– Jag är fruktansvärt dålig på att laga mat, säger han och skrattar.

Vi träffas med anledning av ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, Hannes Holms storfilm som hade galapremiär i måndags och riktig premiär på fredag. En långfilm baserad på Tage Danielssons och Per Åhlins klassiska tecknade kortfilm som visats varje år i SVT på julafton sedan 1975.

Den handlar om hur 14-årige Karl-Bertil likt en Robin Hood tar de rikas julklappar och ger till de fattiga. Hans pappa Tyko Jonsson äger stadens varuhus. Det är den rollen Jonas Karlsson gör.

– Mina föräldrar lever tyvärr inte längre. Pappa var plåtslagare, mamma barnsköterska. De uppfattade absolut budskapet som sympatiskt. Hela min familj älskade filmen. Jag har säkert sett den lika ofta som Kalle Anka. Min brorsa och jag gick och sa replikerna till varandra, säger Jonas.

Jonas Karlsson som varuhusdirektör Tyko Jonsson.
Jonas Karlsson som varuhusdirektör Tyko Jonsson.

Det hade aldrig föresvävat honom att någon skulle bygga ut och göra långfilm av historien. Men han tyckte det lät roligt.

– Det är alltid en utmaning att spela riktiga människor. Som när jag gjorde Stikkan Andersson i Ted Gärdestad-filmen. Men här är det en tecknad figur som alla vet hur han ser ut, hur han rör sig, hur han talar. Jag kommer ihåg under inspelningen, när jag hoppade in i en taxi, så frågade chauffören ”Vad gör du nu?”. När jag berättade, sa de oftast: ”Jaha, jag har närt en kommunist vid min barm”. Det är inte så ofta man är på en inspelning där nästan alla kan ens repliker.

Största utmaningen var nog kanske ändå Tyko Jonssons utseende. Det är nästan så man inte känner igen den nu betydligt rundare Jonas Karlsson, som även ser helt annorlunda ut i ansiktet. För förvandlingen svarar Eva von Bahr och Love Larson, den Guldbaggevinnande och Oscarsnominerade duon som både förändrat Robert Gustafssons utseende i Netflix-aktuella tv-serien ”Den osannolika mördaren” och gjort Stellan Skarsgård till gigantisk skurk i Hollywoodfilmen ”Dune”.

– Jag tyckte det var roligt att utgå från Toivo Pawlos väldigt tydliga sätt att betona orden i den tecknade filmen och sedan leka med det, sväva iväg lite grann. Och annars satt jag i sminket fyra timmar varje morgon. Och en timme efter arbetsdagen. Kom först, gick sist.

Jonas tycker filmens Robin Hood-tema känns lika aktuellt i dag som när Tage Danielsson skrev den för över 45 år sedan.

– Ja, jag tycker den har aktualitet i dag. Tyko är den rika knösen, men ändå lite av en uppkomling som har gjort en klassresa. Det är rörande att han så gärna vill bli en del av de rikas community. Sonens resa blir också Tykos resa, han inser att det bara är luft.

Jonas Karlsson om…

… att ännu en gång spela ”Rain man” med Robert Gustafssons inför utsålda hus på Oscarsteatern:
– Det är skitkul och roligt att vi nu har så blandade åldrar i publiken. Det känns ganska mycket som en ny föreställning. Det är 1980-tal, ny ensemble, vi har ändrat lite grann. Vi kör våren också.

… hyllningarna för nya boken ”Nya människor i fel ordning”:
– Bokskrivandet är inget jag skulle kunna leva på, det är en sak jag unnar mig. Jaha, ännu en novellsamling, sa de på förlaget. Jag älskar noveller. Och de säljer bra i den genren.

… tv-serien ”Harmonica” (premiär i februari) där han och Josephine Bornebusch spelar countryartister lite på dekis:
– Jag har skrivit hela rasket med henne, även låtarna som vi sjunger ihop.

…något vi aldrig får se honom göra i tv:
– Jag är fruktansvärt dålig på att laga mat. Nu är jag inte med i sådana program, men om jag skulle vara det, brukar jag skämta om att det enda jag skulle kunna fixa är att lägga upp glass på ett fat.

Publisert:

LÄS VIDARE