Benjamin Ingrosso: Lisa Nilsson gjorde mig starstruck

Artisten om premiären av ”Benjamin’s” på TV4

Känd har han, på sitt sätt, varit hela sitt liv. Flickornas idol. Vinnare av både lilla och stora Melodifestivalen.

När Benjamin Ingrosso, 23, i höstas gjorde entré i TV 4:s ”Så mycket bättre” vann han även den vuxna publikens beundran.

– Då gick jag kanske från att vara en liten skitunge i ”Wahlgrens värld”, till att vara mig själv, säger han – som på måndagen har premiär för egna mat- och musikprogrammet ”Benjamin's” i TV4.

Fast tro inte att Benjamin Ingrosso på något sätt dissar Kanal 5-programmet, nu inne på sin nionde säsong, med mamma Pernilla Wahlgren och storasyster Bianca Ingrosso i centrum.

– De har gjort en megasuccé. Mamma hade ju en karriär innan, men jag är stolt över att hon nu har gjort egna shower och inte längre behöver göra företagsgig för att ställa mat på bordet till oss. Men när det började… är mamma med i en realityshow och jag fortfarande bor hemma, så får jag ta det, jag har bara åkt med på den där resan. Då kanske en del fått bilden av mig som en som inte vill vara med riktigt.


FJELLBORG: ”Benjamin’s” är programmet jag inte visste att jag ville se


Benjamin Ingrosso.
Benjamin Ingrosso.

Nu vill han vara med. Som han vill vara med. Efter ”Så mycket bättre” tyckte han att inspelningen var en av de bästa veckorna i hans liv. Att få sitta och prata med veteranerna ”Plura” Jonsson och Tommy Körberg.

– Jag har alltid varit lillgammal och klickat med äldre. Jag var på Diggiloo-turné när jag var åtta år, då blev Lasse Berghagen min bästa polare. När jag var med i ”Let's dance” (som han vann) var det Steffo Törnqvist.

Och även om han via sin mamma ständigt varit omgiven av kända människor (”det är klart det är konstigt när man ser det utifrån”), kan även Benjamin bli starstruck.

– När Lisa Nilsson klev in i huset på Gotland, det ska vi bara inte prata om, då var jag verkligen starstruck. Och jättenervös, hennes låt (”Långsamt farväl”) var ju min första tolkning. Sedan märkte man att vi hade mycket gemensamt. Och nu ett halvår senare sitter jag ibland och pratar i telefon med min barndoms idol, säger han, som att han knappt tror det är sant.

Det var inte bara artisteriet som gjorde att han var en av de som stod ut mest i senaste säsongen av ”Så mycket bättre”. Till det bidrog också hans uppenbara entusiasm och att han är något av ett socialt geni. Det märks inte minst när vi äter lunch på en av hans stamkrogar. Han beställer ”det vanliga” och ”lite blandade meze-rätter, blir väl bra?” till oss andra.

Samtidigt som han intervjuas, är han uppmärksam och trevlig mot personalen, mot vänner som dyker upp, mot en förbipasserande Tommy Körberg och, när han fotograferas utomhus, mot ett gäng yngre tjejer som storögt tittar på och så småningom, förstås, får ta sina selfies med idolen.

Benjamin Ingrosso.
Benjamin Ingrosso.

”Jag lyssnar nästan bara på gammal musik”

Jodå, han säger att mamma Pernilla tidigt förklarade för honom att alltid ”hälsa ordentligt” och ”vara artig” när han följde med henne på jobb. Artisteriet har väl liksom kommit med modersmjölken. Ja, nästan hela släkten Wahlgren är ju artister och/eller skådespelare.

– När jag var två, tre år… såg jag en pall, såg jag det som en scen, berättar Benjamin.

Han var bara nio år när han vann lilla Melodifestivalen.

Själv blev jag mer grymt imponerad när han ungefär samtidigt gjorde huvudroller i åtskilliga musikaler efter Astrid Lindgrens berättelser och en baserad på Sören Olssons/Anders Jacobssons Sune-böcker.

Får du inte erbjudanden om att göra musikaler nu i vuxen ålder?

– Jo. Och det är superärofyllt och hedrande. Flera av dem har satts upp. Men jag har inte haft det intresset. Jag var åtta år när jag gjorde min första musikal och 14 när jag gjorde min sista. Då hade jag gjort åtta uppsättningar. Man ska aldrig säga aldrig, men… jag skulle hellre skriva en musikal med arrangemang och alltihop.

När han vann Melodifestivalen 2018 med ”Dance you off” (han kom sedan sjua i Eurovision song contest-finalen) var vi nog fortfarande en del som trodde att han ”bara” kunde sjunga och dansa. Men han har spelat piano och gitarr sedan han var nio år, skrivit låtar så länge han kan minnas sedan dess och satsar fortfarande på en internationell karriär, med eget material.

– Sade han och släppte en skiva på svenska, säger Benjamin och skrattar.

”En gång i tiden” släpptes för bara drygt en månad sedan och är tydligt inspirerad av den 1990-talspop han tycker om. Musik som doftar Orup, Mauro Scocco, Lisa Nilsson, Eric Gadd.

– Det kommer mera musik framöver. Jag lyssnar nästan bara på gammal musik. Ted Gärdestad, Monica Z, Björn & Benny, det materialet är en slags hommage till dem och inte släppt än men jag är otroligt stolt över det. Nästan lite rädd. Det är väldigt, väldigt mycket den Benjamin som jag inte fått visa än.

Benjamin med mamma Pernilla på ”Allsång på Skansen” 2007.
Benjamin med mamma Pernilla på ”Allsång på Skansen” 2007.

Har ärvt matintresset

Hans andra stora intresse är mat. På måndagen är det premiär för ”Benjamin's” i TV 4. Åtta program om mat och musik.

– TV 4 fick väl lite mersmak att följa mig efter ”Så mycket bättre” och föreslog ett matprogram, de visste jag var matintresserad. Jag kände att det kanske inte var det jag ville göra. Men vi hade ett möte, bollade idéer, jag ville ha 50/50 musik och mat, så där lite stökigt när man dricker vin, lagar mat, pratar skit och spelar musik. Jag axlar ingen programledarroll, utan tar snarare på mig ett ansvar för att samtalen rullar på och alla har trevligt.

Och så blir det alltså spontan musik. Benjamin tog med sig delar av bandet från ”Så mycket bättre”. I premiärprogrammet är Zara Larsson en av gästerna.

– Musikerna är proffs. Vi repade aldrig. Ofta började en låt bara med att jag satte mig vid pianot. Ibland är det första tagningen.

Benjamin har förstås själv varit med och valt ut artister, kockar och andra gäster. Sådana han har en koppling till. Eller som är lite av idoler. Danny Saucedo, Carolina Gynning, Thomas Stenström, Per Andersson, Petter, Lisa Nilsson, Parisa Amiri, Markoolio, Cherrie, Molly Sandén, Miriam Bryant, Sabina Ddumba, Amanda Bergman + Amason, Oscar Zia, Felix Sandman, Molly Hammar och några till dyker upp under de närmaste åtta veckorna.

Matintresset och -kunskapen har han ärvt från pappa Emilio Ingrosso. Född i Stockholm av italienska föräldrar. Men sedan länge bosatt i Palma på Mallorca där han driver krog (som nu har fått en filial på Söder i Stockholm).

– Där har jag ju hängt i köket på somrarna och andra lov sedan nioårsåldern. Italien… jag kan nog räkna på ena handens fingrar hur få gånger jag varit där.

Ändå låter han för en oinvigd nästan som en tvättäkta italienare när han i premiärprogrammet håller en närmast svavelosande utläggning om hur en äkta Spaghetti Carbonara ska tillagas. Det har inte vi svenskar fattat.

– Jag vill att folk ska känna min energi, jag tror de förstår att det jag säger är med en sarkastisk ton och glimten i ögat.

Om Benjamin Ingrossos variant av rätten sedan är den ultimata, får ni se på måndag…

Benjamin Ingrosso om…

… hur corona påverkade inspelningen av ”Benjamin's”:
– Serien är inspelad i ett garage vid Torsplan som byggts om till en jätteskön och ball lokal, med lite industriell och stökig känsla. Vi hade lokalen ett visst antal veckor. Då fick jag corona. Blev sängliggandes i fem dagar. Hade svårt att andas. Totalt var jag sjuk i tre veckor. Så jag har enorm respekt för sjukdomen. Vi fick spela in åtta avsnitt på två veckor i stället för sex. Det blev till att börja klockan åtta på morgonen, hem två på natten, fyra timmars sömn. Och så började det om dagen efter…

… Melodifestivalen som han vann 2018:
– Året efter var jag ju med som låtskrivare och kom tvåa. Just nu har jag varken tid eller lust att vara med och det är jobbigt det där att stå och vänta på ”domen”; genombrottet eller att man inte gick vidare. Men jag älskar programmet, vi behöver det, särskilt i dessa tider.

… favoritkrogar:
– Vet inte om jag har någon. Buddakan i New York gillar jag. Annars är det mer att man minns rätter man ätit. En pasta när vi var i Sicilien. Köttbullarna på Operakällaren när jag var tolv år. Rårakorna på PA & Co. Generellt gillar jag mer hål-i-väggen-krogar där det är mer avslappnad miljö och någons farmor står i köket än finkrogar.

… mormor Christina Schollin:
– Nu finns det en generation som ser henne som ”Biancas mormor”. Men hon har ju haft en värstingkarriär med ”Käre John” och de andra filmerna. Fast ”Raggare!”… den har jag aldrig orkat se färdigt. (Olle Hellbom-filmen från 1959 ansågs av vissa kritiker vara farlig och destruktiv)

Publisert:

LÄS VIDARE