Biografägarilska mot slopad "Mulan"-premiär

Av: TT, Raluca Dintica

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor ilska mot Disneys beslut att släppa storfilmen ”Mulan” på strömningstjänsten Disney plus utan att först ha haft biografpremiär.

I Storbritannien har landets biografägarförbund kallat det för ett "långfinger till branschen". Och på en video syns en fransk biografägare slå sönder en reklamaffisch från "Mulan" med ett baseballträ i protest, skriver Deadline.

Yifei Liu har huvudrollen i "Mulan". Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Yifei Liu har huvudrollen i "Mulan". Arkivbild.

Disneys storsatsning på en spelfilmsvariant av "Mulan" var tänkt att bli ett av årets stora dragplåster för världens biografer, men i juli meddelade mediekoncernen att man i stället släpper filmen digitalt på bolagets strömningstjänst Disney plus i början av september.

”En besvikelse”

Beslutet att hoppa över biopremiären möttes av stort motstånd från biografägare.
Philip Clapp från brittiska UK Cinema Association kallar beslutet ett steg bakåt i utvecklingen och inte framåt, skriver BBC.

– Disneys beslut är en besvikelse, särskilt nu när brittiska biografer börjar öppna, säger Philip Clapp.

"Hör hemma på vita duken"

Nu ger sig även Tysklands största biografägareförbund, HDF Kino, in i debatten och kritiserar förfarandet att släppa storfilmer – och publikmagneter – direkt på strömningstjänster i stället för att låta dem ha premiär på biografdukarna.

I ett skriftligt uttalande i filmtidskriften Blickpunkt film säger förbundets ordförande Christine Berg att distributörer och biografägare måste samarbeta om filmindustrin överhuvudtaget ska ha en framtid – och hävdar att filmbolagen "leker med elden" när de inte ger biograferna chansen att vara först med att visa publikdragare.

“Storfilmer hör hemma på vita duken – och biografer ger en upplevelse som är unik och inte kan ersättas med någon strömningstjänst. Det är ett absolut måste att de har premiär på biograferna", anser Christine Berg.

Foto: Stephen Tilley
Mulan.

Oklart för svensk del

På de marknader där Disney plus ännu inte är tillgängligt är det tänkt att "Mulan" ska gå upp på bio. Hur det blir för svensk del är ännu oklart, då strömningstjänsten lanseras i Sverige den 15 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN