Här är kändisarna som ryckt in i vården under coronakrisen

Uppdaterad 2020-04-08 | Publicerad 2020-04-07

Soldoktorn och ”Fråga doktorn”-läkaren har redan gjort det.

Här är de kända profilerna som har ryckt in för att hjälpa till i sjukvården under coronakrisen – eller som är beredda att göra det.

Karin Granberg.

Karin Granberg från ”Fråga doktorn”: ”Mer stressigt än vanligt”

Karin Granberg, 58, är läkare och jobbar främst på en hälsocentral i Skellefteå där hon är medicinskt ansvarig. Hon är också läkaren i SVT:s populära tv-program ”Fråga doktorn” och har tidigare bland annat varit läkare i Skellefteå AIK:s A-lag och under flera säsonger av ”Expedition Robinson”.

På hälsocentralen har hon och hennes team tagit på sig att genomföra provtagningen bland personal som kan vara smittade av coronaviruset.

– Vi har också riggat upp ett tält nu utanför akutmottagningen, där vi nu ska börja provta riskpatienter också, personer i riskgrupper som har symtom. Jag ska jobba mitt första pass i tältet på torsdag, säger hon.

”Okunskap är största fienden”

För att minimera risken för att de som jobbar inom sjukvården själva ska riskera att bli smittade säger hon att de bland annat jobbar mycket på sina rutiner.

– Och att informera personalen. Okunskap är vår största fiende och då kan det bli rädslor över det i sjukvården. Så, rutiner, tydlighet i informationen till personalen, ändamålsenliga lokaler och bra logistik utifrån att vi måste spara på skyddsutrustning.

”Utmanande”

Karin Granberg säger att arbetet går i rasande takt.

– Man ska både utveckla metoderna och logistiken och rutinerna och få hela personalgruppen på banan. Men vi är flera som jobbar med det här och som gör ett fantastiskt jobb.

Hur är det att jobba inom vården i dessa tider?

Jag skulle säga att det är stressigt, ännu mer stressigt än vanligt. Men utvecklande. Vi kommer att lära oss mycket om hur vi kan jobba inom vården som vi kommer att ha glädje av senare också. Sedan är det utmanande, för vi måste göra det vi måste göra inom vården, det vill säga ta hand om våra patienter, men vi måste också se till att det är en bra arbetsmiljö så att vi klarar det här över tid.


Angelica Lagergren.

Influencern Angelica Lagergren: ”Det kändes som att jag måste kunna göra någon skillnad”

Vården är i behov av personal och flera som arbetar vittnar om att de går på knäna under coronakrisen. Då är det många som vill hjälpa till. En av dem är influencern Angelica Lagergren, 34.

– Jag älskar sjukhus. Jag har gjort det sedan jag var liten då min mamma jobbade som undersköterska på Danderyds sjukhus. Då fick jag följa med och kika i förråden med slangar och annat material. Då kände jag att det var något jag velat jobba med, säger hon.

”Nu får det vara nog”

Till vardags försörjer hon sig på sitt jobb med sociala medier. Men en dag kände hon att det var dags att bidra.

– Jag och min sambo satt hemma och arbetade. Jag var klar med mina grejer på förmiddagen och läser flera rubriker med folk som sliter i sjukvården. Då kände jag att nu får det vara nog. Jag kan inte sitta här och stressa över samarbeten när folk sliter. Det kändes som att jag måste kunna göra någon skillnad i vården fast jag inte har någon utbildning, säger hon.

”Jätteglada”

Hon hörde av sig till en barnmorska och frågade vad hon kunde hjälpa till med.

– Jag kan städa, rensa förråd eller något. Till slut hörde de av sig och sa att jag kunde börja jobba dagen efter min intervju. Nu arbetar jag servicevärd. Man är allt i allo. Man underlättar för barnmorskor och undersköterskor, städar, fixar fruost och fika. Det är så kul och det känns så bra att jag kan hjälpa till. Det är 100 procent ren lycka.

– De är jätteglada att jag är där och jag har mottagits med så mycket kärlek, säger hon.

Nu ska hon komplettera sina gymnasiebetyg i naturkunskap. Men sen ska hon plugga till undersköterska och sedan kanske barnmorska.


Anna Bergendahl.

Anna Bergendahl: ”Jag är redo”

Artisten Anna Bergendahl, 28, syntes senast i Melodifestivalen där hon slogs om topplaceringarna. Hon är redo att hoppa in om det skulle krävas.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex. Det är inneboende hos oss på något sätt tror jag. Man vill bli läkare för att hjälpa andra människor. Och nu får man kanske även chansen att hjälpa sitt land. Jag hoppas att vi inte kommer dit att vi behöver ta in läkarstudenter, men om de ringer är jag redo, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Hon har just nu en paus från läkarprogrammet då hon fokuserar mycket på musiken.

– Men när jag pluggar på det här programmet då är det 100 procent läkarprogrammet, det är det som krävs för att klara av det, säger hon i programmet.

Aftonbladet har sökt Anna Bergendahl som avböjer att kommentera ytterligare.


Mikael Sandström.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström: ”Vi får nog ökad belastning nästa vecka”

Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 62, valde att hoppa av ”Let’s dance” för att rycka in i vården under krisen.

– De har ett problem och jag kan inte försvara att dansa vidare när jag behövs på annan plats. Det går inte. Min identitet är läkare, inte dansare. Jag är tjänstledig till sista september och har tusentals timmar innestående övertid. Men det spelar ingen roll. Jag måste hjälpa till. Vi måste hjälpas åt, sa han då.

När Aftonbladet frågar honom hur det gått hittills svarar han på sms:

”Det lunkar på, mest sporadiska inhopp. Inget stort än att rapportera ännu. Stockholm ligger ju ”före” tidsmässigt. Vi får nog ökad belastning nästa vecka/påskveckan i Örebro. Då gör jag även tredubbla jourpass”, skriver han.

PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Hur är det att bo i London just nu? Gäst: Frida Fagerlund. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen