Morddrama och inkompetenta diplomater på SVT

Sofia Sundström/TT

Miranda Sigander/TT

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2020-08-20

Ett Sverige i förändring skildras på olika sätt under hösten i SVT.

Dels i familjekrönikan "Vår tid är nu" som nu närmar sig slutet, dels i Mikael Marcimains "Jakten på en mördare".

SVT:s årliga presentation av hösttablån har till följd av coronapandemin flyttat ut digitalt – och i ett timslångt videoklipp presenterar SVT:s vd Hanna Stjärne årets nytillskott. Ett av dem är Mikael Marcimains "Jakten på en mördare", som skildrar vad som beskrivs som "en viktig epok i svensk polishistoria", vilket bland annat berör Helénmordet.

Serien i sex delar bygger på reportageboken med samma namn av Tobias Barkman.

– Ambitionen vi har haft är att göra något som är respektfullt gentemot dem som är inblandade förstås men också att göra något som har en filmisk integritet och att undvika spekulation. Vi har försökt att vara så strama som möjligt i vårt berättarsätt, jag ville göra något som är stillsamt berättat men filmiskt gastkramande, berättar regissören Mikael Marcimain över telefon till TT.

Serien tar vid under sent 80-tal och utspelas under en 15-årsperiod.

– Precis som i "Lasermannen" och "Call girl" handlar det också om ett Sverige i förändring. Hela serien utspelas i Skåne, så det handlar förstås också om de skånska villkoren med olika samhällen i samhället, säger Marcimain.

"Rätt tid"

Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson är tillbaka som Nina och Kalle i "Vår tid är nu". Den fjärde specialsäsongen hoppar tillbaka till sommaren 1951 och fyller i tidigare luckor.

– Det är historien om hur Nina och Calle blev tillsammans. Och det är en historia som inte har berättats tidigare, och som många tittare har efterfrågat, säger Hedda Stiernstedt.

"Vår tid är nu" är en av SVT: stora tittarsuccéer under senare år, och enligt Hedda Stiernstedt handlar det till stor del om att serien kom i rätt tid.

– Publiken var redo för den här typen av serie som är väldigt känslo- och relationsdriven. Det är ju ett kärleks- och familjedrama. Och jag tror att vi har behövt den här typen av serier länge – den öppnade upp för mer relationsstyrda serier. De går hem och folk behöver inte vara rädda för den typen av serier, säger hon.

Diplomathumor

Den andra säsongen av "Dips" drar i gång i november. Humorserien utspelas på utrikesdepartementet och i det första avsnittet hamnar Marie Agerhälls, Jesper Rönndahls och Moa Lundqvists rollfigurer mitt i ett kidnappningsdrama i Afghanistan. UD måste agera – i humorscenerna driver de bland annat med hur regeringen hanterade kidnappningen av journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

– Både jag och Jesper har en bakgrund kring infotainment, det är så roligt när man får göra både det och humor. Vissa kommer känna igen sig, andra kommer kanske att tycka att det är kul bara för att vi gör det på ett roligt sätt, säger Marie Agerhäll.

En ny tv-serie på SVT är "Sommaren -85", som följer tre generationers kvinnor i en liten småstad i Västsverige på 80-talet. Staden ska sätta sig själva på kartan genom att lansera en stor korvfest – samtidigt dras rollfigurerna med egna problem och strävar efter frigörelse.

Thrillerserien "White wall" utspelas i ett gruvsamhälle i norra Sverige. Vera Vitalis rollfigur börjar undersöka en mystisk vägg som har dykt upp i ett gruvschakt efter en mystisk dödsolycka. Serien har premiär den 20 september.

Rättat: I en tidigare version angavs ett felaktigt datum för tv-serien "Dips".