Glädjeyra för ”Antikrundan”-profilen

Uppdaterad 2017-02-13 | Publicerad 2016-12-08

”Antikrundan”-profilen Knut Knutson berättar om sin glädjeyra efter en ny rekordförsäljning.

Firande väntar efter att Uppsala Auktionskammare har sålt en Picasso-målning för omkring 26 miljoner kronor.

– Det är en sådan spänning inför de här auktionerna, och nu har det varit värre än någonsin, säger Knut Knutson, chefsintendent på Uppsala Auktionskammare.

”Antikrundan”-profilen Knut Knutson, chefsintendent, och Magnus Bexhed, vd, på Uppsala Auktionskammare, har anledning att fira.

En privatkonstsamling, ”The Neuman Collection”, gick under klubban på Uppsala Auktionskammare under onsdagskvällen.

Verken som auktionerades ut kommer från den svenske konstkännaren Bertil Neumans privata samling och på plats och via telefon fanns flera spekulanter som ville lägga vantarna på elva målningar signerade Pablo Picasso, André Masson, Fernand Léger och Marc Chagall.

Bexhed har haft huvudansvaret, men han har samarbetat med ”Antikrundan”-profilen.

– Det är skönt för den gamle kan ta ett steg åt sidan och se att ungdomen fyller på av full kraft. Det är 20 år sedan vi tog över det här bolaget. Vi har lagt sten på sten och byggt på förtroende. Med den här auktionen tog vi två eller tre trappsteg i trappan på en gång och det är Picassos förtjänst, säger Knut Knutson.

Den mest värdefulla i samlingen är originalverken från Picasso, och oljemålningen ”Fillette au béret” eller ”Flickan i baskern” från 1964 var den mest värdefulla.

Den har värderats till mellan 12 och 18 miljoner kronor. Utropspriset låg på 11 miljoner kronor men steg hastigt.

Totalt deltog ett tiotal budgivare och när slutpriset klubbades hade det landat på hisnande 26 215 000 kronor.

En rekordsumma för en Picasso i Sverige enligt auktionskammarens vd Magnus Bexhed. Det dyraste konstverket som Uppsala Auktionskammaren någonsin sålt.

Även verket ”Nus” med utgångspriset 3–5 miljoner blev en riktig nagelbitare och landade slutligen på 10 535 000 kronor.

– Den budgivningen var mer hetsig och med fler budgivare. När alla trodde att det var klart så var det en tyst budgivare som kom och la sista budet, säger Magnus Bexhed.

Picassos två andra verk, ”Femme nue se coiffant” och “Le repos” såldes även de för miljonbelopp.

Att fyra originalmålningar från Picasso säljs samtidigt på en svensk auktion har tidigare beskrivits som unikt av chefsindendenten Knut Knutson.
– Vet man nästan ingenting om konst så är det ändå en konstnär som nästan alla har hört talas om, och det är Picasso. Den här målade han i slutet av sin karriär. De flesta kroknar när ungdomliga kraften har sinat. Picasso tillhör de få konstnärer som hela tiden fortsatte utvecklas, säger han.

Sammanlagt drog de elva verken på auktionen in 47 835 000 kronor.

Två av verken kommer att stanna i Sverige medan de resterande nio köpts av internationella köpare.
Firande väntar.

– Hela firman ska äta en gemensam middag och njuta av det här. Efter auktionerna kan man räkna med en och annan influensa. Det är nämligen så att det är sådan spänning inför auktionerna, och nu har det varit värre än någonsin. Lagom till julen blir man säkert förkyld. Det är ofta så, säger Knutson och skrattar.

Hur hög provisionen blir vill inte Knutson avslöja.

Knutsons före detta ”Antikrundan”-kollega Peter Pluntky gör en uppskattning av hur mycket klirr i kassan Picasso-försäljningen ger.
– ”Pluntan” vill gratulera Knut Knutson och Uppsala Auktionskammare för den lyckade försäljningen. Den där lär ha gett kammaren åtminstone fyra miljoner. Stort grattis från en gammal kollega, säger Pluntky.

Mäktigaste fynden i
Antikrundan

Följ ämnen i artikeln