”Tsunami”-regissören: Många är hotade

Sofia Sundström/TT

Uppdaterad 2020-02-07 | Publicerad 2020-01-28

Mitt under det pågående julfirandet svepte en flodvåg in över Thailand och tog 543 svenskars liv.

SVT-serien "Tsunami" skildrar hur naturkatastrofen påverkar en rad människor som redan har fullt upp med sina egna känslomässiga stormar.

Den 26 december 2004 fick många svenskar höra ordet "tsunami" för första gången när enorma flodvågor svepte in över den sydostasiatiska kusten. Informationen var knapphändig och utrikesdepartementet var svårt att nå. Ungefär 20 000 svenskar befann sig i de drabbade områdena och anhöriga famlade i ovisshet.

Henrik Norlén, som spelar en av huvudrollerna i den nya SVT-serien, minns att han höll stenkoll på nyheterna efteråt. Hans vänners vänner förlorade sina liv i tsunamin.

– Jag satt hemma framför datorn som besatt, dygnet runt och tittade på olika listor. Jag är nog en katastrof-tv-människa, när det sker katastrofer sitter jag framför CNN dygnet runt. Det låter hemskt, men det är någonting med det, säger han.

"Kärlek är djuriskt"

Till skillnad från många andra skildringar av naturkatastrofen utspelas hela serien i Stockholm. De enda bilderna från de drabbade områdena kommer från nyhetsinslag som rollfigurerna ser på tv. Manusförfattaren Sara Kadefors var, liksom i många av sina tidigare verk, intresserad av mänsklig moral och vad som får en att svika sina ideal.

– En katastrof av den här dimensionen tvingar oss på något sätt att titta på våra liv, hur vi lever och varför vi har gjort vissa val. När vi går igenom sådana processer får vi syn på oss själva, säger hon.

Alla rollfigurer i serien bär på sina egna vardagliga problem innan katastrofen slår till. Tittarna får bland annat följa en familj som håller på att splittras, en journalist som kämpar för att få behålla jobbet och ett par som inte kan få barn.

Ofta är det starka känslor som sätter rollfigurernas moraliska kompass ur funktion.

– De vill kunna göra någonting annat men de är så känslostyrda. Det är mer djuriska instinkter, kärlek är djuriskt på något sätt, säger Liv Mjönes, som spelar en av huvudrollerna.

"Klart man får tankar"

Skådespelaren Louise Peterhoffs rollfigur drabbas av ett dilemma när hon får känslor för en person, samtidigt som hennes man är döende.

– Det är klart att man får tankar, vem hade man själv varit? Vad tar man för beslut? Är det ett val, eller blir man så drabbad av sina känslor att man gör jättekonstiga, omoraliska val? säger Louise Peterhoff.

Tsunamin tog hundratusentals människors liv, hårdast drabbat var Indonesien där cirka 165 000 personer miste livet. Även om katastrofen uppstod på grund av ett jordskalv går berättelsens tema att koppla till klimatkrisen: Vad händer när naturen vänder sig mot människan?

– Dramat har en aktualitet i sig eftersom det här hotet är aktuellt för väldigt många, kanske mest i andra delar av världen men även här. Då är det kanske inte så dumt att bearbeta frågor som handlar om vad katastrofer får för effekter rent mänskligt, säger Sara Kadefors.

"Tsunami" har premiär på SVT den 3 februari.