TV4:s expert slår tillbaka efter kritiken mot ”Drottningarna”

Författaren Kristina Sjögren om Dick Harrisons attack: ”Är inget forskarseminarium”

Uppdaterad 2020-11-11 | Publicerad 2020-10-28

Kristina Sjögren

Författaren och drottning Kristina-experten Kristina Sjögren slår tillbaka mot Dick Harrison.

Hon menar att historieprofessorn helt missat poängen med TV4:s ”Drottningarna”.

– Det är väl inte bara ni som ska bestämma hur populär historia ska visas i teve, säger hon.

I ett mejl till Aftonbladet slår författaren Kristina Sjögren tillbaka mot Dick Harrison efter hans kritik mot TV4:s ”Drottningarna”. Hon riktar sig direkt till historieprofessorn och skriver:

”Du har inte förstått genren. Detta är inget forskarseminarium och ingen dokumentär för de mycket historieintresserade. I så fall hade serien inte kommit i närheten av de 900 000 förtjusta tittare den har”.

Ökar historieintresset

Sjögren, som gjorde grundlig research inför sin historiska roman ”Kvinnokungen” om drottning Kristina har doktorerat i genusvetenskap och har en magisterexamen i litteraturvetenskap. Hon ifrågasätter varför historieprofessorn Harrison och hans fru Katarina Harrison Lindbergh, också hon historiker och författare, kritiserar ett program som får tittarna att intressera sig för historia.

”Drottningarna” i TV4.

”Borde vi inte glädjas åt det istället för att som du, som är historieprofessor och allting, försöka skjuta serien i sank? Varför uppfattar du och din fru det här tillgängliga genreformatet som så upprörande felaktigt? Det är väl inte bara ni som ska bestämma hur populär historia ska visas i teve?”

”Forskningen inte entydig”

Harrison och Harrison Lindbergh har anklagat ”Drottningarna” för historieförfalskning, men Kristina Sjögren replikerar:

”Den enda av dessa drottningar som det faktiskt finns omfattande forskning om är Kristina, och den är inte entydig. Efter att ha plöjt några hyllmeter om Kristina när jag gjorde research till min roman ’Kvinnokungen’, kunde jag konstatera att tolkningar av hennes person och händelser i liv varierar. Så varför ska just er version gälla?”, skriver hon.

Dick Harrison.

När Aftonbladet når Sjögren över telefon utvecklar hon:

– Jag tycker att man behöver vara lite ödmjuk inför att det finns många olika röster i historien, även inom forskning. Och man behöver inte gå fram som en ångvält och döma ut allting bara för att det inte passar ens egen uppfattning, säger hon.

Harrison: ”Aldrig okej”

Dick Harrison står dock fast vid sin kritik.

– Jag har mycket väl förstått genren. Producenten berättar också på TV4:s webb att det uttryckligen handlar om att ge bildning. Hade detta varit drama så hade jag inte protesterat. Men det här utger sig för att vara bildning och då ska man inte komma med lögner, säger han.

Men kan inte ett sånt här typ av program ändå få fler att intressera sig för historia, som Kristina Sjögren säger?

– Det är ingen ursäkt för att förfalska historien. Det har våra makthavare ägnat sig åt genom århundraden och det är farligt. Historieförfalskning är aldrig okej, så länge det inte handlar om ren underhållning, säger Dick Harrison.

Han lyfter fram exempel på fel i TV4:s ”Drottningarna”:

att Sverige skulle ha varit ett envälde under drottning Kristinas tid, när det inte skedde förrän 16 år efter att hon abdikerat.

att drottning Kristina skulle ha vägrat att signera regeringsformen i samband med sitt tillträde som regent 1644, när regeringsformen i själva verket antogs tio år tidigare när Kristina var åtta år gammal.

att Kristina inte skulle ha återvänt till Sverige efter 1660, när hon faktiskt besökte Sverige igen 1667.

Författaren och historikern Katarina Harrison Lindbergh.

”Viktigt att fakta blir rätt”

– Det är kvalificerat skitsnack och jättelätt att motbevisa. Jag har inga problem med att man spekulerar om Kristinas sexualitet, men när man trumpetar ut grova faktafel, då måste jag reagera. Jag är professor i historia. Det här är mitt jobb. Det här är fake history och så gör man inte om man vill bilda folk, säger Dick Harrison.

Kristina Sjögren igen:

– Det är viktigt att fakta blir rätt även i den här typen av program, där håller jag med Dick Harrison. Men man måste också ta hänsyn till genren och ibland förenkla för att göra det begripligt för tittarna. Som med att hon skulle ha varit enväldig, många som skrivit om drottning Kristina har uttryckt sig så, att hon i praktiken blev enväldig. Och när det gäller regeringsformen så ville Oxenstierna att hon skulle bekräfta den med en signatur på sin 18-årsdag, men hon vägrade. Men ja, det är sant att hon återvände till Sverige en gång efter 1660. Där är det väldigt tråkigt att det har blivit fel, säger hon.

Följ ämnen i artikeln