Skansen stänger – ”kämpar för vår överlevnad”

Björn Berglund/TT

Publicerad 2020-11-20

Entrén till Skansen i somras. Arkivbild.

För första gången på 129 år stänger Skansen i Stockholm entrén och pausar all verksamhet.

Från och med 27 november håller Skansen stängt. Orsaken är de nya restriktionerna om att max åtta personer får samlas samtidigt. Det betyder att Skansens traditionella julmarknad inte blir av i år.

Man siktar nu på att öppna igen den 1 april.

– Vi känner oss tvingade av det senaste regelverket. December är den enda vintermånaden då vi tjänar pengar. Det är ett stort avbräck, som leder till att vi inte kan öppna förrän senare i vår, säger Skansens vd John Brattmyhr.

Skansen finansieras till en fjärdedel av staten, och de minskade entréintäkterna gjorde läget pressat redan i våras. Brattmyhr beskriver nu Skansens ekonomiska situation som extremt allvarlig och säger att man kämpar för sin överlevnad.

"Stort underskott"

– Vår största intäktskälla alla kategorier är entréavgifter. Får vi inte ta emot besökare så får det ju en brutal konsekvens för ekonomin. Vi förlorar 125 miljoner i år och kommer att göra ett riktigt stort underskott. Det klarar vi tack vare ett omställningsstöd, men framtiden är väldigt oviss och vi är bekymrade om vad som händer då om pandemin behåller greppet.

TT: Vad händer då?

– Till slut tar pengarna slut och då förlorar vi befälet över skutan. Men vi är långt ifrån där vill jag understryka.

"Inte bidra till spridning"

I år har ett 30-tal anställda sagts upp från Skansen. Några ytterligare uppsägningar blir det inte fråga den här gången, men däremot gäller korttidspermittering för delar av personalen. Alla djur blir också kvar, enligt Brattmyhr.

Tidigare har Skansen haft öppet under pandemin, då verksamheten till största del sker utomhus och man har skurit ner på antalet besökare.

– Men när statsministern och regeringen gick ut med det senaste regelverket så tänkte vi att istället för att fira jul på Skansen så vill vi dra vårt strå till stacken och inte bidra till någon spridning av den här jäkla farsoten, säger John Brattmyhr.

Följ ämnen i artikeln