Sofia, 49, blev Sveriges träningsguru: ”Vissa dagar är jag den enda som sagt hej till dem”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Sofia Åhman började spela in SVT:s gympingprogram i sin mammas lägenhet. Gensvaret blev enormt.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Sofia Åhman började spela in SVT:s gympingprogram i sin mammas lägenhet. Gensvaret blev enormt.

När Sofia Åhmans tv-gympa sattes på paus rasade tittarna.

Nu fortsätter hon som hundratusentals svenskars träningspartner – och pandemisällskap.

– De skriver ”i bland är du den enda som säger hej till mig på hela dagen”, säger motionsexperten.

I våras satte SVT ihop en coronatablå för alla äldre som plötsligt tvingats stanna hemma. Då kontaktades motionsexperten Sofia Åhman, 49, som utöver jobben som idrottslärare och personlig tränare visat träningsövningar i SVT-programmet ”Go’kväll”.

– De hade 20 minuter över i den här tablån så de hörde ”kan du göra någonting så att man kanske får röra lite på sig?” Säger Sofia Åhman.

– Jag fick helt fria händer men vi hade ingen studio att vara i och det fanns inga pengar till att klippa så jag fick bara en fotograf. Det här var på fredagen och skulle vara klart på lördagen, så det var väldigt snabba ryck.

Sofias mammas lägenhet fick bli provisorisk tv-studio.

– Jag passade på medan hon var ute och gick med hunden, skrattar Sofia, som valt bort sin egen villa i Umeå.

– Jag hade två barn hemma och en man som jobbade hemifrån, och så tyckte SVT att det var bra med en lägenhet så att man kunde visa att man inte behövde någon stor plats för det här. Det behöver inte vara något märkvärdigt.

Foto: SVT
Sofia Åhman.

Stöd åt ensamma

De fem första avsnitten av ”Hemmagympa med Sofia” gick hem hos tittarna. Hon fick spela in 15 till – och sedan ytterligare några. I dag har hon gjort 45. I juni och juli har programmen bytt namn till ”Sommargympa” och spelats in på en brygga utomhus.

– När vi började spela in den så satt pensionärsparet som vi lånade bryggan av och drack kaffe bakom kameran och tittade på mig. Sedan var det fler som kom och ville fika och kolla, så med tiden var de ganska många, säger hon.

Men Sofias populäritet sträcker sig långt bortom de fikande pensionärerna vid bryggan. De korta programmen har enligt mätföretaget MMS ett snitt på över 200 000 tittare. Utöver inspiration till övningar i olika svårighetsgrader, med hjälp av redskap alla redan har hemma, så har programmen inneburit ett återkommande sällskap i rutan för många ensamma äldre. Det blir Sofia ständigt påmind om.

– Det har varit jättemånga som skrivit till mig varje dag och från början var det väldigt mycket om att folk var ensamma, säger hon.

– De kunde skriva att ”i bland är du den enda som säger hej till mig på hela dagen”, så man blir som en vän till dem varje morgon. Och många frågar, ”hör du att jag pratar med dig? Jag svarar alltid och kommenterar fast jag vet att du inte hör.” Det mentala hade jag inte tänkt på så mycket men det har jag fått väldigt fin feedback på också.

”Förtjänar medalj”

Aftonbladets kolumnist Britta Svensson, 65, säger att hon har fått bättre kroppshållning och benstyrka av Sofias pass. Hon tycker att PT:n förtjänar en medalj av kungen för sin insats för Sveriges äldre under pandemin.

– Vad härligt, säger Sofia Åhman.

– Nu när många gjort många pass under en lång tid så börjar de skriva om de effekter de får, att ”nu kan jag gå i trappor utan att hålla i mig” eller ”jag kan ta av och på mig tröjan utan att få ont i axeln”, eller att man känner sig piggare och gladare.

Hur känns det att höra det?

– Man blir så överväldigad och glad för det är ju så fint. Det är ju precis det man vill visa, att träning är för alla och att alla kan göra någonting.

I fredags sändes det sista planerade programmet. SVT blev nerringda av tittare som gjort hemmagympan till en del av sin vardagsrutin – och meddelade i måndags att fler nya avsnitt kommer vid nästa månadsskifte.

– Det kommer fler program, säger Christina Hill, programbeställare och programchef på SVT.

– Folk har verkligen hört av sig och det är förstås jätteroligt att det är så många som tycker att det här har blivit en viktig del i vardagen och en vardagsrutin.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE