Ryska miljonfyndet i ”Antikrundan”

Experten lyrisk: Blir väldigt exalterad

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2022-01-13

”Antikrundans” smyckesexpert Carolina Tüür.

Hon fick smycket när hon blev sjuksköterska 1971. Sedan dess har det legat orört i sin fina ask.

Men när hon visade det för Antikrundans smyckesexpert Carolina Tüür fick hon en chock.

Den gamla släktingens examensgåva visade sig vara unik och värd miljoner. 

Det är en storslagen öppning av årets Antikrunda ikväll. Dels är det inspelat vid det vackra och så ”osvenska” slottet Tjolöholm utanför Kungsbacka. Men Antikrundan är också tillbaka i sin vanliga form med folk som köar för att få sina saker värderade.

– Ja, förra året var en pandemiversion. Det var verkligen härligt att få möta så många människor igen, att de inte hade glömt bort oss. Vi var lite oroliga, skrattar Anne Lundberg. Och redan i kvällens första avsnittet för säsongen dyker en riktig skatt upp. Ett smycke som är värt upp till två miljoner, det tillhör inte det vanliga i Antikrundan.

– Det har sålts liknande smycken för mellan en och en halv till två miljoner kronor, säger Carolina Tüür, silver – och smyckesexpert i Antikrundan sedan 2016. 

Även om kvinnan som kom med hängsmycket hade förstått att det vara värt en del pengar och hade haft det i kassaskåpet sedan hon fick det av sin farmors syster i examensgåva 1971 kunde hon inte föreställa sig att det var så värdefullt. Hon och maken blev så överraskade att de var tvungna att gå ut och sätta sig i gräset och coola ner sig med den medhavda fikan, kaffe och hemlagad äppelkaka.

Men även Carolina Tüür var tagen.

– Som smyckesexpert blir man samtidigt exalterad och får lite ont i magen när man får se ett så vackert smycke i sin originalask med det kända emblemet. Det kan vara en förfalskning, det finns massor av sådana. Det ska dessutom gå snabbt under inspelningen, man har inte så lång tid på säg att kontrollera och ta reda på mer. Men här stämde allt. Asken med namnet, utformningen, materialet och inte minst den viktiga proveniensen,  förklarar Carolina. 

Varför var smycket så speciellt? Jo, dels var det av Fabergé, den världsberömda ryske guldsmeden och juveleraren som gjorde smycken och påskägg åt den ryska tsarfamiljen mellan 1885 och 1917. Men vad som gör historien än mer spännande är att det är en av de två kvinnor som arbetade hos Fabergé som designat det. Alma Pihl som hade ett gripande livsöde. 

Hon gjorde två av de berömda påskäggen åt tsaren, men också 2000 smycken åt den svensk-ryske affärsmannen Emanuel Nobel (brorson till Alfed Nobel). Han gav dem till de som arbetat och hjälpt skadade och sjuka under första världskriget. Därav tecknet för Röda Korset som är gjort av rubiner. Där finns också de för Alma Pihl så berömda snökristallerna. 

Men när den ryska revolutionen kom 1917 var Alma Pihl och hennes man tvungna att fly till Finland. Där stannade hon resten av sitt liv fram till 1976 då hon dog. Alma Pihl arbetade som lärare och var rädd för att avslöja sina ryska rötter, därför förblev det en hemlighet att hon var kvinnan bakom två kejserliga Fabergéägg och flera ovärderliga smycken.

Tänk, en så rörande historia förknippat med ett värdefullt smycke som hamnat hos en sjuksköterska i Sverige - en story som får oss att glömma Corona eländet en stund och hoppas på lyckliga slut. Och tänk om varenda sjuksyrra som slitit hårt under pandemin kunde få ett Alma Pihl smycke? 

”Antikrundans” smyckesexpert Carolina Tüür.

Följ ämnen i artikeln