Tony Irving: Det var vuxenmobbning

Inspirerades av Simon Cowell – nu ångrar han sina hårda utspel i ”Let’s dance”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Han tvingades gå i terapi efter alla hårda sågningar i ”Let’s dance”.

Nu beskriver Tony Irving sitt beteende i TV4:s populära program för ”vuxenmobbning”.

– Jag spårade ur. Jag var konstant en karaktär som jag hade skapat. Jag tyckte inte om vem jag var, säger han i ”Anders knackar på”.

Han blev känd över en natt 2006 som den stenhårda domaren i ”Let’s dance” som inte tvekade att såga kändisarnas dansade med ord som ”fan vad tråkigt”, ”fyrkantigt och förstoppad i blicken”, ”halvhjärtat och nonchalant” och ”ser ut som en travhäst”.

Men Tony Irving, 54, säger att han aldrig styrdes till sina elaka utspel av TV4. Istället inspirerades han av Simon Cowell, 61, den brittiska skivbolagsmogulen som gjorde sig känd som utstuderat elak domare i bland annat ”American idol”, ”The X Factor”, ”America’s got talent” och ”Britains got talent”.

– I början så valde jag själv att vara vad jag trodde att jag skulle vara. Jag analyserade Simon Cowell och andra domarroller och hade klart för mig att okej, jag är ordförande för juryn och jag ska vara på ett visst sätt, säger Tony Irving i ”Anders knackar på” på TV4.

Tony Irving berättar om tidiga ”Let’s dance”-åren för Anders Öfvergård, i mitten sambon Alexander Sköldsparr.
Foto: TV4
Tony Irving berättar om tidiga ”Let’s dance”-åren för Anders Öfvergård, i mitten sambon Alexander Sköldsparr.
Foto: TV4
En yngre och hårdare upplaga av Tony Irving i ”Let’s dance” skapade ofta stora rubriker.

”Mitt ego kom igång”

Den populära jurymedlemmen berättar för Anders Öfvergård, 52, hur han började gilla att skapa rubriker i tidningarna. Och att det var hans elakaste kommentarer som gav honom mest uppmärksamhet.

– Nånting i mitt ego kom igång. Jag tyckte väldigt mycket om att se mitt namn i tryck och jag upptäckte ganska fort att det inte var de snälla sakerna jag sa som såg till att jag kom i tryck, det var de elaka sakerna, säger han i programmet.

Det gick så långt att Tony Irving kände att han hela tiden spelade en påhittad figur i tv.

– För mig blev det väldigt tufft, jag spårade ur. Jag var konstant en karaktär som jag hade skapat. Jag tyckte inte om vem jag var. Jag kom hem från ”Let’s dance” på fredagskvällen och visste att jag hade varit elak till den punkt att vissa blev väldigt sårade. På nåt sätt drog jag igång ett vuxenmobbningsbeteende i programmet som jag själv såg som en förlängning av underhållningen. Men verkligheten för den deltagaren var att de upplevde det som mobbning, säger han i ”Anders knackar på”.

Foto: TV4
Anders Öfvergård hemma hos Tony Irving i ”Anders knackar på”.

Började i terapi

Till slut blev det för mycket för dansexperten. Han sökte professionell hjälp.

– Mitt liv, allting föll för mig. Jag började i terapi och mitt fokus skiftade. Jag är inte på samma sätt nu. Nu är jag mig själv.

Programledaren Anders Öfvergård, som blev känd genom Kanal 5:s ”Arga snickaren” känner igen sig i Tony Irvings beskrivning av hur han skruvade sig själv i tv.

– Jag har också varit den ”Arga snickaren” och varit jävligt bufflig och hård. Det är jävligt lätt att man går där i sina vanliga skor och så tycker folk att det är kul när man trycker på lite till och lite till. Då är det otroligt lätt att tappa fotfästet, säger han i programmet.

”Anders knackar på” sänds i TV4 måndagar 21.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE