”Adam Alsing köpte mitt recept så jag kunde betala hyran”

Erik Videgård om sorgen efter vännen som alltid ställde upp

Uppdaterad 2020-04-17 | Publicerad 2020-04-16

Erik Videgård var svårt sjuk i cancer när Adam Alsing ställde upp för sin vän.

Nu berättar stjärnkocken om sorgen – och tjänsten han aldrig kommer glömma.

– Det var ett sätt för honom att hjälpa mig, så att jag skulle kunna ta emot det med hedern i behåll, säger Videgård.

Adam Alsings död kom som en chock för vännen och stjärnkrögaren Erik Videgård, 59.

– Han var en av mina tre bästa vänner, säger han över telefon.

– Marken öppnade sig, det var avgrundsdjupt, jag vet inte. Det slog till i natt, jag har inte sovit så mycket.

Erik Videgård lärde känna Adam Alsing på 80-talet när Alsing arbetade som dj medan Videgård var ljudtekniker åt flera olika band.

– Då stötte man på den här galna diskjockeyn som alltid spelade innan och efter banden gick på.

Vänskapen växte sig starkare när den matlagningsintresserade Adam Alsing blev stamgäst på Erik Videgårds krog Coq Blanc i Stockholm under tidigt 90-tal.

– Adam var väldigt intresserad och duktig på matlagning, så han hängde på restaurangen och vi pratade recept och mat. Sen fick jag åka upp och göra hans och Anettes bröllop utanför Karlstad, en fantastisk tredagarsfest, det var oförglömligt, verkligen.

Köpte recept så vännen kunde betala hyran

Erik Videgård och Adam Alsing har bland annat släppt en ordbok för matlagning tillsammans, ”Galangal”. På Instagram har Videgård lagt ut en bild av boken med orden: ”Är det här allt som är kvar? Fan heller. Så många roliga, hysteriska och fina minnen. Generositet personifierad. Så ledsen nu.”

Det är just Adam Alsings generositet han vill lyfta fram när han tänker på sin vän. Och hur Adam ställde upp när han blev svårt sjuk.

– Han var så oerhört generös. Jag var rätt sjuk i cancer för några år sen och jag fick ingen sjukpenning från försäkringskassan. Då köpte han ett recept av mig, säger Videgård.

– Du förstår, han fick ett recept och betalade en helvetes massa pengar för det för att jag skulle kunna betala hyran.

”Med hedern i behåll”

Erik Videgård berättar hur Adam Alsing betalade dyrt för ett avancerat recept på bangbang-kyckling, ett kinesiskt recept. Och hur Alsing därefter varje vecka skickade bilder på hur han försökte bemästra den svårlagade rätten.

– Det var ett sätt för honom att hjälpa mig, så att jag skulle kunna ta emot det med hedern i behåll, säger Videgård.

Han kände inte till att vännen hastigt hade blivit sjuk.

– Vi pratades vid senast i februari, det var som vanligt och vi pratade om när vi skulle ses nästa gång och laga mat tillsammans.