Regissören tokhyllar Alicia Vikander: ”Vilken passion”

”Twilight”-stjärnan Justin Chon om inspelningen av ”Blue bayou”

Justin Chon.
Justin Chon.

Regissören och manliga stjärnan Justin Chon blev överlycklig när Alicia Vikander tackade ja till att vara med i bioaktuella ”Blue bayou”.

– Jag har beundrat henne i över tio år. Jag blev mest glatt överraskad att en megastjärna som hon ville vara med i min lilla film, säger han.

Den 40-årige skådespelaren Justin Chon blev känd för en stor roll i ”Twilight”-filmerna. Men också för sin egen independentfilm ”Gook” (2017), ett hyllat drama om rasism. Vi sågs under fjolårets Cannesfestival där ”Blue bayou” hade premiär. Ett drama om en familj i New Orleans där mannen (Chon) hotas av utvisning ur USA, trots att han bott där sedan han adopterades som 3-åring.

Justin Chon är född och uppvuxen i USA, av sydkoreanska föräldrar som flyttade till USA på 1970-talet. Så ämnet – att amerikaner som adopterats från Sydkorea när de var små kan skickas tillbaka dit, om de begår något brottsligt – engagerar honom.

Alicia Vikander.
Alicia Vikander.

Alicia Vikander spelar mannens höggravida hustru i filmen.

– Jag har alltid älskat svensk film, vet inte varför. ”Låt den rätte komma in”. Ruben Östlunds ”Turist” är chockerande bra. Och ”Pure” (”Till det som är vackert” på svenska). Ända sedan dess har jag drömt om att få jobba med Alicia Vikander.

– Jag blev glatt överraskad när hon, en sådan megastjärna, ville vara med i min lilla film. Och vilket proffs hon är och med vilken passion hon kastade sig in i filmen. Ett dygn drog hon i väg på pr-jobb för någon designer hon gör reklam för. Men hon flög tillbaka på natten och fortsatte jobba direkt på morgonen.

Alicia Vikander, Sydney Kowalske och Justin Chon i ”Blue bayou”.
Alicia Vikander, Sydney Kowalske och Justin Chon i ”Blue bayou”.

I en stark scen sjunger hon titelmelodin, gjord av Roy Orbison, men mest känd i Linda Ronstadts tolkning.

– Alicia var nervös inför den scenen. Jag hade inte frågat innan om hon kunde sjunga utan bara sagt att ”det kvittar om du sjunger bra eller dåligt, din rollfigur är ju inte sångerska”. Men hon sjunger ju jättebra.

Hon är höggravid i filmen. Men det var hon väl inte på riktigt?

– Nej. Vad jag vet var hon inte ens i början av sin graviditet då, men hon fick ju barn sedan. Filminspelningen kanske gjorde henne sugen på barn (skratt).

Justin Chon är gift med en ryska och planerar att besöka Sverige någon gång på väg till hustruns hemstad St. Petersburg.

– Jag har varit i Göteborg en gång. Det är lite pinsamt… det var en mässa där jag bara satt och skrev autografer för att jag hade varit med i ”Twilight”-filmerna.

Publisert:

LÄS VIDARE