Norskan som är Sveriges nya musikalstjärna

Publicerad 2019-01-20

Tuva B. Larsen.

Frida Hallgren spelade rollen i filmen. Tuva B. Larsen gör succé i samma roll i musikalen ”Så som i himmelen”.

Nu har hon även tilldelats det prestigefyllda Annalisa Ericsons stipendium.

– Jag har förstått vem hon var, så det är smickrande. Men det är väl inte riktigt förlåtet att jag inte har sett någon film med henne?, undrar den norska musikalstjärnan försynt.

Jo, det är förlåtet. Även om Annalisa Ericson, som gick bort år 2011, 97 år gammal, jobbade långt upp i åldrarna, var hennes storhetstid främst från tidigt 1930-tal till slutet av 1950-talet. I filmer, musikaler och revyer.
Tuva B. Larsen, 27, växte upp både i fel tidsålder och fel land, Norge.

– Om min pappa pratade om sina idoler från den tiden, då är det inga skandinaver, utan amerikaner som Fred Astaire, säger hon.
Kay Pollaks ”Så som i himmelen” (2004) är en av alla tiders största svenska filmframgångar. Michael Nyqvist (1960-2017) spelar dirigenten som återvänder till norrländska orten Ljusåker, leder kyrkokören och blir ihop med snabbköpskassörskan Lena (Frida Hallgren).

I musikalen på Oscars, över 120 000 sålda biljetter sedan i höstas, spelas rollerna av Philip Jalmelid och Tuva B. Larsen.

– Filmen var stor i Norge också. Jag minns den ju som barn, jag såg den flera gånger ihop med min mamma.

– Den spelar ju på stora strängar känslomässigt och det är stora penseldrag i musikalen också, det tillåts väl på ett annat sätt när man berättar i musikform.

– För mig har historien stor igenkänningsfaktor. Jag kommer från Rennebu mitt ute i ingenstans, ungefär en och en halv timme från Trondheim. Det är ungefär lika litet som Ljusåker.

Efter gymnasiet i Trondheim (”jag bodde i källaren hos mormor och morfar"}, gick flyttlasset till Göteborg och Teaterhögskolan. Någon liknande högskoleutbildning om man vill bli musikalartist, finns inte i Norge.

Efter praktik på Helsingsborgs Stadsteater, blev det flera jobb i Skåne, både på den teatern och på Malmö Opera. Både vanlig teater och musikaler. ”Alice i underlandet”, ”Pelle erövraren”, ”Spelman på taket” och ”Kinky boots”. Lite film- och tv-roller i Norge. Efter två auditions med ett halvårs mellanrum, fick hon rollen som Lena i ”Så som i himmelen”.
Det är den största svenska musikalsatsningen sedan Björn & Benny-musikalen ”Kristina från Duvemåla”. Runtomkring henne och Philip Jalmelid finns kända namn på scenen; Anders Ekborg, Malena Ernman, Morgan Alling, Björn Kjellman, Sara Jangfeldt, Christopher Wollter.

Nu är det ju succé, men kände du och Philip extra stor press på er inför premiären?

– Jag ska vara helt härlig, jag tänkte så här: De som sätter upp musikalen tycker jag är rätt för rollen. Om det skiter sig… ingen visste vem jag var innan, så ingen kommer att tänka på det ändå. Det är klart vi kände press, men vi gav varandra stöd. Nu är vi glada, det är fantastiskt att jobba ihop med Philip.

Nu är det inte omöjligt det blir en tredje säsong, hösten 2019. Tuva har köpt lägenhet i Stockholm. Har en tv-serie på gång i Norge i sommar. Och gör inte bara succé på scenen, hon bidrar även till att öka antalet norska besökare i Stockholm.

– Familj och vänner från hembyn har ju varit här. Men även folk jag inte känner i byn har varit här och tittat, det är jättekul.


Ett urval ur motiveringen till varför hon fick stipendiet på 75 000 kronor:
Juryns val har fallit på en ung kvinnlig musikalartist som vi är övertygade om att Annalisa skulle ha älskat. På Oscarsteatern visar hon både komisk distans och mänskligt bråddjup. En röst och en glittrande artist utöver det vanliga. Det är bara att vara tacksam att hon väljer att glädja oss svenskar så mycket och inte bara agera i sitt hemland väster om oss


Tuva B. Larsen om…

… egna favoriter:
– Ibland om jag vill ha inspiration tittar jag på klipp med Emma Stone, en härlig skådis. Som i ”La la land”. Gillar också Claire Foy som Queen Elizabeth i tv-serien ”The crown”.

… favoritscener i ”Så som i himmelen”:
– Jag är väldigt glad i de stora masscenerna. Andra aktens inledning, en stor fest, där vi klappar med kopparna. Det är en energigivare varje kväll.
– Sedan kan jag liksom stå och rysa när Linus (Eklund Adolpson) håller sin gripande monolog i slutet av första akten. Tänk att efter över 60 föreställningar bli så tagen av en kollegas prestation.

… Frida Hallgren:
– Jag mötte henne då jag var och såg hennes pjäs (”Apologia”) på Playhouse Teater. Då sa hon att hon inte hade sett musikalen ännu, jag ser väldigt mycket fram emot att Frida ska komma.