Anders Roslund om saknaden efter Börge

Av: Andreas Ekström

Publicerad:

NÖJE

Författaren Anders Roslund, 59, flyttar runt när han skriver sina böcker.

Han börjar i Stockholm, avslutar i Spanien och däremellan stannar han till på en ö i Mälaren.

Vännen och författarkollegan Börge Hellström, som dog 2017, är med honom överallt.

Anders Roslund och Börge Hellström är författarduon som ligger bakom en hel serie med kriminalböcker bland annat ”Box 21”, som nu har blivit tv-serie och har premiär den 17 januari på Viaplay.

– Jag var så lättad när jag hade sett klart serien, för jag kände det här är så förbannat bra, säger Anders Roslund.

Börge Hellström och Anders Roslund tillsammans 2009.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Börge Hellström och Anders Roslund tillsammans 2009.

Vännen och kollegan dog 2017

Det var i början av 2017 som Börge Hellström dog efter ha kämpat mot cancern i två års tid. Och Anders Roslund säger att hans vän och kollega är med honom varje dag när han arbetar.

– Han finns alltid hos mig. Senast i morse skulle jag städa lite i skrivarlyan. Då hittade jag en cd-skiva med intervjuer som jag och Börge hade gjort. Jag kommer alltid vara förknippad med det författarskap vi skapade, säger han.

Att skriva själv är dock ingen ovanlighet för Anders Roslund, han och Börge Hellström bestämde sig för att sluta skriva tillsammans redan 2012.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Anders Roslund.

– Det är ingen hemlighet att det var jag som skrev till slut. Skrivprocessen ser ungefär likadan ut. Men det är klart att det blir annorlunda när jag skriver ensam, jag kan till exempel skruva på vissa saker som Börge inte ville, då man kompromissade istället.

Att författarna valde att sluta skriva ihop var bra för deras vänskap. Enligt Roslund gjorde det att de hittade tillbaka till varandra och blev vänner på det sätt som de hade varit från första början, innan författarskapet och framgångarna. Och Anders beskriver Börges död som om en familjemedlem hade gått bort.

– Jag släpper inte in så många människor nära men han kom väldigt nära. Han har sovit hos mig och ätit åtminstone tusentals måltider, han var en familjemedlem, säger han.

Skrivarlya i Spanien

Författarparets böcker har översatts till flera språk, sålts i hundratusentals exemplar och blivit tv-serier. Framgångarna har gjort att i dag kan Anders Roslund unna sig inte bara en eller två skrivplatser utan tre stycken.

– Jag skriver en version i Stockholm, sedan en version på en liten ö i Mälaren och en tredje version i ett litet hus i södra Spanien. Att kunna sitta på olika arbetsplatser och alltid ha jobbet med mig, det är rikedom. Att kunna röra mig fritt är en lyx jag unnar mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE