Filip Dikmens ilska mot svenska influencers tystnad: ”Ta ställning”

Humorprofilen uppmanar andra att upplysa sig

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:
Filip Dikmen.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Filip Dikmen.

Filip Dikmen är trött på svenska influencers tystnad – samtidigt som de gärna kapitaliserar på sina följare.

Nu ryter humorprofilen ifrån.

– Hur kan man lägga upp 80 bilder på när man dricker vin på Östermalm, men inte dela en artikel där man upplyser ett problem som inträffat, säger han till Aftonbladet.

Det är apropå fallet med George Floyd som Filip Dikmen, 23, går ut på sina sociala medier och riktar flera Instagram stories mot andra svenska influencers.

Filip Dikmen, som själv har nära 400 000 Instagramföljare och fler än 230 000 prenumeranter på Youtube, är oförstående till hur få som tar ställning och visar solidaritet mot sina följare när det faktiskt gäller.

– Folk har redan sitt skit, folk mår dåligt, folk är deprimerade. Som humorprofiler är vårt främsta uppdrag att ge följarna en slags flykt från vardagen. Det tycker jag är fint och det är något jag gör själv. Men influencers kan också kontinuerligt klaga på sitt privilegierade liv, på att man tappar x antal följare, eller att man har för mycket mejl att läsa och för mycket videor att göra, medan man inte säger något när andra går miste om sina liv på grund av sin hudfärg.

”Dina följare behöver dig, var är du då?”

Han säger att han förstår att man inte kan lyfta varje problem som händer i världen, men att man åtminstone kan ta ställning om man vet att man har följare i den utsatta målgruppen som skulle uppskatta stödet, istället för att vara rädd för att förlora jobbsamarbeten.

– Hur motiverar man det faktumet att inte ta ställning överhuvudtaget? Hur kan man kapitalisera på en målgrupp men inte hjälpa den målgruppen? Visst, vi jobbar hårt, men man får inte glömma att miljonerna vi tjänar är på grund av våra följare. Dina följare behöver dig, var är du då? Kan du inte ta ställning vid vissa enstaka tillfällen?

Foto: DAVID ZALUBOWSKI/AP
Protester i USA efter fallet med George Floyd.

”Stör mig”

I fallet med George Floyd säger Filip Dikmen att vissa influencers skrivit till honom att de vet att han har rätt, men att de är rädda för att de har poliser som följare och att dessa kommer att ta illa upp.

– Det stör jag mig på, för det är de som behöver höra det. Eller om det är åttaåriga Pontus som vill bli polis i framtiden som ser det, det är viktigt att han redan nu hör vad hans förebild tycker för att vi ska undvika sådant här i framtiden. Eller som i Paolo Roberto-fallet. Om du är en man, hur kan du inte vilja visa dina kvinnliga följare solidaritet? Det stör mig otroligt mycket.

Vad säger du till de som menar att de inte är tillräckligt insatta i problemen för att uttala sig?

– Vi alla har ett ansvar att faktiskt lära oss. Annars kommer vi att förbli priviligerade. Även om jag är en man av en viss hudfärg och viss etnicitet, så har jag också mina privilegier. Jag måste göra en insats för att lära mig om kvinnors kamp eller svartas kamp. Man behöver heller inte ens formulera sina egna åsikter om man inte kan eller vill det. Dela en artikel, upplys dig, ta ställning. Du behöver inte göra 300 stories på Instagram om det. Hur kan man lägga upp 80 bilder på när man dricker vin på Östermalm, men inte dela en artikel där man upplyser ett problem som inträffat och berör ens målgrupp?

Publicerad:

LÄS VIDARE