Veteranstjärnan: Eurovision är orättvist

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-05-27

Söker orsak till usla resultat: ”Bara politik”

Storbritannien kom fyra från slutet i årets ESC.

Den engelska artisten Engelbert Humperdinck hamnade näst sist 2012.

Nu anklagar han tävlingen för att behandla hemlandet orättvist.

Följ ämnen

Sverige ligger fortfarande inbäddat i segeryra efter Eurovision Song Contest i helgen, där Måns Zelmerlöw vann med låten ”Heroes”.

Men i Storbritannien är stämningen inte alls lika god. Britter engagerar sig oftast inte alls lika starkt i ESC som svenskar, men det finns en och annan som bryr sig. Artisten Engelbert Humperdinck, till exempel.

Den 79-årige sångaren representerade UK i Azerbajdzjan 2012, och slutade då på en riktigt deppig placering: Näst sist. Ynka tolv poäng skrapade han ihop.

Fyra från slutet

I år skickades duon Electro Velvet med låten ”Still in love with you”, som slapp kvala och gick direkt till final, helt enligt traditionen för länderna med lite större plånböcker – ”the big five”.

Trots att Storbritannien är en av de största exportörererna av popmusik, slutade landet på en fjärdeplats från slutet, 360 poäng efter Sverige.

Landets usla placeringar i ESC måste ha allvarliga bakomliggande orsaker, menar Engelbert Humperdinck i en intervju på ITV.

Bortglömd inför röstning?

Han lägger ut sin teori om varför hans låt inte gick bättre:

– Det var inte rättvist, och har helt att göra med politik. Se bara vad som hände den här gången.

Humperdincks teori är att hemlandets dåliga resultat beror på var de blir placerade i finalens startfält. Själv var han först ut bland 25 bidrag, och menar att publiken helt enkelt hade glömt bort honom när det var dags att rösta.

Ingen vinst sedan 1997

Artisten tror att det här är ett mönster som hindrar landet från ett bättre resultat, skriver musiksajten Contactmusic.

Sist Storbritannien vann Eurovision Song Contest var för snart 20 år sedan – 1997 – med ”Love shine a light” av Katrina & The Waves.

Engelbert Humperdinck var som störst 1967, då hans hitlåt ”Release me” var nummer ett på listorna, över The Beatles ”Strawberry fields forever / Penny lane”. Hans singel ”The last waltz” har också sålt i miljoner.