Polis knivattackerad på Medborgarplatsen

Polisen Ted attackerades på Medborgarplatsen – hyllas på Emmy-galan

Av: 

Johanna Rapp

NÖJE

Polisen Ted Eriksson, 33, attackerades oprovocerat på Medborgarplatsen.

Nu hyllas han av Wallander-skådespelaren Kenneth Branagh på International Emmy Awards-galan.

– Jag blev väldigt tagen och rörd. Det var fint gjort av honom, säger Ted Eriksson.

I slutet av augusti patrullerade polismannen Ted Eriksson, 33, tillsammans med en kollega på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.

Då blev han plötsligt knivhuggen i nacken.

En 17-årig man kunde senare gripas, misstänkt för dådet.

Ted fördes till sjukhus – men har klarat sig utan större fysiska men.

– Fysiskt mår jag ganska bra men jag har en del smärta i nacken. Det psykiska får man ta dag för dag och det är en del saker man får lära sig leva med. Men jag är positiv och det tar över de negativa tankarna som kommer, säger Ted Eriksson, som sedan oktober är tillbaka i tjänst.

Hyllades på gala

Nu har berättelsen om vad som hände Ted Eriksson på Medborgarplatsen i augusti nått även utanför Sveriges gränser. Under International Emmy Awards-galan i måndags hyllades han av Kenneth Branagh, 56, som spelar Kurt Wallander. När han fick motta priset för bästa manliga skådespelare för sin roll som Wallander valde han att lyfta upp Ted Eriksson i sitt tacktal. När han tackar Ystadborna riktar han sig sedan specifikt mot Ted.

– Och en av dem, min vän Ted Eriksson, som jobbade med inspelningen och som blev polis och som modigt har mött verkligheten som Wallander-filmerna kan belysa, säger Branagh i tacktalet från scen.

När Ted Eriksson fick höra hyllningen blev han stolt och glad.

– Jag blev väldigt tagen och rörd. Det var fint gjort av honom, också för svensk polis skull och polisen överlag att man uppmärksammar våld mot poliser, som är en stor samhällsfråga, säger Ted Eriksson.

Arbetade med filmerna

Han och Kenneth Branagh lärde känna varandra när de arbetade tillsammans med Wallander-filmerna.

– Jag var hans assistent och efter det har vi haft rätt kontinuerlig kontakt och efter att jobba så tätt ihop så har vi blivit vänner. Jag berättade rätt omgående för honom vad som hänt och det är stort av honom att han tar upp det i det här sammanhanget, säger Ted Eriksson.

Det som fick dig att bli polis?

– Nej, det kan jag inte påstå, syster o pappa polis och dom har alltid tyckt det var ett bra jobb, inte Wallanderfilmerna som gjort det ändå fiktion men inte gjort att man kommit längre ifrån, det är inte den avgörande rollen, men det hade varit att roligt att jobba med Wallander om han var polis.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Polis knivattackerad på Medborgarplatsen

Brott

Stockholm

Kenneth Branagh

Emmy awards