Louise, 43, om cancerdiagnosen: ”Tänkte att nu dör jag”

Nu hjälper tvåbarnsmamman andra drabbade på Instagram

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Louise Lindquist Sassene var 39 år gammal när hon fick beskedet att knölen i bröstet var en aggressiv form av bröstcancer.

Nu hjälper hon andra genom Instagramkontot ”Cancerkompisen”.

– Många säger att jag sätter ord och bild på det de går igenom, det är så otroligt mycket kärlek, säger hon.

Louise Lindquist Sassene skulle precis fylla 39 år och var väldigt trött. Något som hon tänkte var normalt när man var nyskild och tog hand om sina två barn.

Då upptäckte hon en knöl i bröstet.

– När jag ringde till sjukvården sa de att det säkert inte var cancer. Så jag fick vänta en massa veckor innan jag fick en tid.

”Tänkte att ’nu dör jag’”

Knölen visade sig vara en tumör som växte väldigt fort. Hela 70 procent av cellerna i tumören var aktiva och delade sig.

– Jag hade gått till Södersjukhuset ensam eftersom att de ju sa innan att det säkert inte var någonting. Så där var jag, ensam. Och så gick jag hem och tänkte att ”nu dör jag”.

Det visade sig att Louise Lindquist Sassene hade drabbats av trippelnegativ bröstcancer. En aggressiv form av cancer.

– Det var tung cellgiftsbehandling, operation och strålning. I tio månader höll de på. När man har trippelnegativ måste man svara på cellgifterna. Det är det som avgör om man kan stoppa spridningen och få bort cancern. Som tur är gick det bra.

Louise Lindquist Sassene.
Foto: TV4
Louise Lindquist Sassene.

Innan hon gick igenom operationen fick hon beskedet ”komplett patologisk remission”, vilket innebär att cancercellerna var borta.

När hon först fick cancerdiagnosen tänkte hon att ”det här klarar jag inte”.

– Jag var så trött från skilsmässan, så tanken på att klara av en cancerbehandling... jag blev extremt deprimerad väldigt snabbt. Det var vänner och familj som gjorde att jag tog mig igenom det här. Mina föräldrar fick flytta in och växelbo för att ta hand om både barnen och mig. Man blir extremt utslagen av cellgiftsbehandling.

Hennes son var tre år gammal och dottern sex år gammal när Louise Lindquist Sassene var under behandling.

– När jag började må bra igen och började känna att livet kommer tillbaka, då insåg min dotter hur nära hon hade varit att förlora sin mamma. Då fick hon posttraumatisk stressyndrom. Cancer är en anhörigsjukdom i allra högsta grad.

Hjälper andra genom ”Cancerkompisen”

I dag är Louise Lindquist Sassene 43 år gammal. Både hon och barnen mår bra, även om hon lever med den kroniska oron att ”tänk om cancern kommer tillbaka”.

Nu hjälper hon andra genom sitt Instagramkonto ”Cancerkompisen”, där hon publicerar illustrationer om hur det är att ha cancer. Illustrationerna kommer också att ges ut som en bok, ”Jag, din cancerkompis”, av organisationen Ung Cancer i februari.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Louise med sina barn.

Den 6 januari medverkar hon i ”Tillsammans mot cancer”-galan på TV4.

– Många säger att jag sätter ord och bild på det de går igenom, det är så otroligt mycket kärlek. Kontot har fått ett eget liv. Många säger också att de kan visa upp bilderna för anhöriga och vänner när de själva inte har orken att sätta ord på sina känslor och tankar.

”Tillsammans mot cancer” direktsänds i TV4 och på TV4 Play den 6 januari klockan 20.00. Galan är i samarbete med Cancerfonden och leds av Soraya Lavasani och Bengt Magnusson.

Publicerad:

LÄS VIDARE