Så firar Edward Blom jul: ”Spola kröken totalt är helt fel”

Publicerad 2020-12-22

Att spola kröken på julafton är inget alternativ för Edward Blom.

Han menar att det är ren dubbelmoral. 

– Det har varit lite inne att man ska ha ett par vita veckor kring julafton, sedan efteråt får man supa på som vanligt.

För mathistorikern Edward Blom, 50, är julen en helig och viktig högtid. Att prata jul med Blom är som att vrida på en vattenkran och luta sig tillbaka och njuta.

När Aftonbladet når Edward Blom, som sitter i karantän i huset i Huddinge strax söder om Stockholm, har han precis jagat Pokemons i trädgården med en av sönerna.

– Han vinner alltid, säger Edward Blom och skrattar.

”Så där härligt mät”

När vi ber gourmeten och gourmanden Blom att beskriva julen så suckar han av vällust.

– Först ser jag en bild och det är när man sitter vid granen med alla dekorationer, doften, paketen under granen och släkt och vänner som sitter runt omkring och man är så där härligt mätt. Det är bilden av julaftons kväll och som i stort sett har sett likadan ut varje gång.

– Därefter börjar jag tänka lite mer intellektuellt, då tänker jag på den kristna innebörden, Jesu födelse och att det är den näst viktigaste kristna högtiden. Dessutom föreläser jag ju om mattraditioner så sedan kommer det tankar om jultraditioner, julmat och julöl och Bondesverige.

Edward Blom.

Vad betyder julen för er?

– Julen betyder jättemycket. Det är den viktigaste festen ur familjeperspektiv, ingenting byggs upp så länge. Man går i en månad och väntar och längtar och dricker glögg och tänder adventsljus. Det blir bara mysigare ju närmare julafton man kommer. På något sätt är det kanske den bästa tiden på året.

Fem lådor med julpynt

Edward Blom och hans fru Gunilla Kinn är kanske inte helt överraskande några som håller hårt på traditionerna.

– Vi sätter aldrig upp juldekorationerna och julgranen förrän den 23 december, natten före julafton. Det är jätteviktigt med den här otroliga förvandlingen. Man går och lägger sig och det är någorlunda sam vanligt, sedan när man vaknar så är det helt annorlunda och magiskt. Jag tror vi har fem flyttlådor med julpynt, vi överdekorerar något enormt!

Hur ska julen firas detta konstiga år?

– Själva julafton blir ganska normal för vi har fått så många barn. Tidigare firade vi hela släkten med många personer, men min syster har flera barn och kusinerna har fått barn så de senaste åren har vi firat bara vi fem. Det konstiga kommer sen, det vanliga är att vi firar flera dagar och det kommer och går släktingar och vi äter julmat ända från julafton till tjugondedag Knut förutom på nyårsafton. 

Edward Blom firar jul hemma med familjen.

Ni träffar inga andra just nu?

– Nej, nu när smittspridningen är så otroligt hög håller vi oss för oss själva och vi träffar inte ens folk med antikroppar. Vi kommer få presenter, det kommer släktingar och ställer ned kassar med julklappar till barnen och vi kommer att ses digitalt, men huvudsakligen firar vi med kärnfamiljen. Det konstiga blir att vi inte kan åka på midnattsmässa på julafton, det har vi alltid gjort. Vi får ha en husandakt eller koppla upp oss mot påvens midnattsmässa.

Favoriterna på julbordet

Över till väsentligheter – vad är favoriten på julbordet?

– Den frågan får jag nästan dagligen och egentligen är inte det viktiga en sak utan det är mångfalden. Förr i tiden hade man en gris, då fick man en knorr, en skinka, fyra små grisfötter och sedan bakade man olika sorters bröd. Julen är inte en fest bara för att det ska vara gott utan det är ett skådespel.

– På julafton ska allt finnas, men några dagar senare då kanske man tar fram det man tycker extra mycket om. Jag gillar rundrökt ål och gravlax. Sedan tar man en tvåa akvavit och då kan man sitta och smacka och smutta, det gillar jag.

Något hatobjekt på det traditionella julbordet?

– Nej, men det jag tycker minst om är nog grisfötter. Varma grisfötter har jag lärt mig tycka om, men kalla grisfötter i gelé tycker jag inte om, men jag vill ändå ha dem på julbordet.

Vad säger du till de som tycker man ska spola kröken på jul?

– Spola kröken totalt är helt fel. Det är dubbelmoral om man i vanliga fall har med alkohol vid fester och tillställningar och tar sig något gott på helgen. Det har varit lite inne att man ska ha ett par vita veckor kring julafton, sedan efteråt får man supa på som vanligt. Är det någon gång under året man ska dricka så är det när det är den stora festen. Sedan hör inte fylleri hemma på julafton. Firar man med en massa barn så ska de vara i centrum, vi unnar oss en liten snaps till maten och lite madeira till julklappsutdelningen.

Edward Blom.

Julrecept

Allan Hedbergs Mumma

Detta mummarecept är bäst av alla jag prövat. Jag fick det av en god vän, Joakim, under mina studentår som fått det av sin farfar som hette Allan Hedberg. Vi förbättrade receptet genom att använda starköl istället för folköl och av misstag dubbla mängden Renat. Det roliga är att resultatet närmast smakar som en himmelskt god julmust, men är starkt som vin. Vill jag ha den alkoholsvagare så blandar jag istället en version på folkporter, folkpilsner och ett litet stänk madeira.

1 dl Renat

1–1,5 dl söt madeira

33 cl Carnegie porter kl. III

33–50 cl pilsner (Staropramen, Jever eller liknande)

Gör så här:

Häll Renat och madeira i en kanna. Fyll försiktigt på med portern och därefter pilsnern.

Följ ämnen i artikeln