SVT vill stå ovanför all misstanke – i år har motsatsen bevisats

Uppdaterad 2019-11-27 | Publicerad 2016-05-18

Tobbe Ek om jäv-misstankar i Eurovision - och SVT:s svar: ”Vi har följt reglerna”

Bara misstanken om att den svenska Eurovisionjuryn varit jävig är oroväckande.

Men i tv-husets kulvertar verkar ingen bry sig.

”Vi har följt reglerna” skriver den ansvariga.

Tobbe Ek.

”Det stinker om den svenska ESC-juryn”, skrev jag igår.

För i Eurovisions juryregler står uttryckligen: ”Ingen av jurymedlemmarna får vara kopplade till någon av de deltagande låtarna/artisterna på ett sånt sätt att de inte kan rösta oberoende”.

Trots det ingick tre personer i den svenska juryn med mer eller mindre nära kopplingar till flera låtskrivare i Eurovision, bland annat personerna bakom Azerbajdzjans och Maltas bidrag som belönades med 10 respektive 7 poäng.

Dessutom har en av jurymedlemmarna, Anderz Wrethov, tidigare jobbat med den azeriska delegationen när han 2009 skrev deras tävlingslåt.

Och på scenen i Azerbajdzjans nummer stod den dansare som koreograferade Lisa Ajax nummer i Melodifestivalen.

Men SVT anser inte att något har gått fel. Idag svarar Anette Helenius, SVT:s projektledare för Eurovision-sändningen, via mejl:

”Vi har följt reglerna, EBU har godkänt var och en av jurymedlemmarna i den svenska juryn.”

I sitt mejl fokuserar Anette Helenius på att svenskar varit inblandade i 17 av 42 bidrag i årets Eurovision.

Samtidigt duckar hon för det faktum att frågetecknen har uppstått av en anledning. Bara att misstanken om jäv finns där gör situationen både oroande och uppseendeväckande.

Och självklart finns det mängder av personer i den svenska musikbranschen som inte har samma kopplingar till Eurovision-låtskrivare, artister, dansare och koreografer.

Det här tyder istället på en lathet och en flathet hos SVT, som helt uppenbart valt jurynamn utifrån sina kändisskap i stället för att säkra deras oberoende.

Kanske för att SVT tycker sig stå ovanför all misstanke. I år har motsatsen bevisats.

SVT:s och Lisa Ajaxs svar om svenska Eurovisionjuryn

Efter Nöjesbladets Tobbe Ek väckt frågan om eventuell vänskapskorruption i den svenska Eurovisionjuryn svarar SVT:s projektledare för Eurovision-sändningarna, Anette Helenius och jurymedlemmen Lisa Ajax följande:

Följ ämnen

Anette Helenius:

”Vi har följt reglerna, EBU har godkänt var och en av jurymedlemmarna i den svenska juryn. Juryarbetet har utförts under övervakning av Notarius Publicus och oberoende röstningsansvarig, som också godkänts av EBU. Juryn har på förhand fått information om att deras resultat kommer att offentliggöras efter direktsändning samt att de ska bedöma

Vokal kapacitet

Framträdande

Komposition och originalitet

Helhetsintryck

Det är inte en fråga om en jävig jury. Frågan är om ett land ex Sverige inte ska få rösta på ett annat bidrag med svensk inblandning. I årets ESC figurerar Sverige i 17 av 42 bidrag i form av låtskrivare, dansare, körsångare eller koreografer. EBU kräver en kompetent musikkunnig jury med branschkännedom och det är därför inte alls oväntat att det finns kopplingar mellan juryn och de som arbetar med numren. Att anklaga Lisa Ajax för jäv i de här fallet är oerhört långsökt påhopp som vi hoppas att du ger henne chans att bemöta.

Det normala fallet är att en expertjury har en annan åsikt än allmänheten. Hur ska en svensk jury i fortsättningen överhuvudtaget kunna rösta om nästan hälften av bidragen som tävlar på något sätt har svensk inblandning? Det gäller säkert inte bara Sverige heller. I år var det som sagt 17 av bidragen som hade svenskar i teamet. Dessutom så placerade de sig bättre än snittet bl a på plats 2-7 i finalen.”

Lisa Ajax:

”Jag känner mig kränkt över att bli anklagad för jäv. Jag satt i juryn för att rösta på vad jag ansåg var de bästa låtarna och jag utgick inte från nåt annat än det.

Självklart var jag fullt medveten om att jurygruppernas individuella röstningssiffror är officiella men det hindrade inte mig från att rösta efter vad jag professionellt tyckte var bäst.

För mig var det här ett hedersamt uppdrag som jag tog på fullaste allvar. Jag anser mig att ha rätten att få tycka precis vad jag vill utan att bli anklagad för att vara jävig av Sveriges största kvällstidning.”