SVT:s Nike Nylander: Någon skrev att mitt i stormen har ni varit en trygghet

Aktuellt-profilen om brokiga uppväxten och vägen till tv

Uppdaterad 2020-06-23 | Publicerad 2020-06-22

Nike Nylander, nyhetsankare i SVT:s Aktuellt.

Under coronapandemin har svensk tv:s nyhetsprogram blivit viktigare än någonsin. Tittarsiffrorna för Aktuellt har skjutit i höjden.

Som nyhetsankare sitter Nike Nylander, 53, mitt i smeten. Intervjuar politiker, forskare och andra experter. Möter folk från sjukvården som berättar om sitt slit i direktsändning.

– Då är det ibland svårt att hålla tårarna tillbaka. Man grips ju av vördnad för de som jobbar i sjukvården, säger Nike, som till vardags kopplar av med musik – på hög volym.

Normalt brukar intervjuerna i kultur- och nöjesbilagan vara med artister, skådespelare, regissörer, tv-profiler inom underhållning eller författare. Men några av de tv-profiler som lyst starkast under våren är Aktuellts nyhetsankare. Nike Nylander är ett av dem sedan flera år tillbaka. Övriga är Lotta Bouvin, Cecilia Gralde, Anders Holmberg och Jon Nilsson.

– Det snackas om linjär-tv:ns död. Men nyhetsprogrammen har visat, även innan coronan, att det verkar finnas ett behov av att någon samlar ihop allting på kvällarna. Det har blivit ännu tydligare under den här hemska krisen. Det känns verkligen som Aktuellt har en viktig funktion. Någon skrev att mitt i den här stormen har ni varit en trygghet, säger Nike.

– Det är nästan en slags terapeutisk trygghetsskapande funktion vi haft, eller har, att försöka ställa tittarnas frågor.

”Coronatrötta” kollegor

Nike Nylander omgiven av Aktuellt-kollegorna Anders Holmberg, Cecilia Gralde,  Jon Nilsson och Lotta Bouvin.

Under coronapandemin har det inte varit särskilt svårt att få makthavare, forskare och andra experter att komma till Aktuellt-studion. Undantaget är statsminister Stefan Löfven. Fast honom frågade Nike ut i Agenda förra söndagen.

– Jag tänker att när politiker slingrar sig, är det ofta för att de har något att dölja. I det här fallet är de ganska så lika lost som vi andra. De vet faktiskt inte. En lite bekväm situation för en politiker. Och frustrerande för en journalist.

Nike berättar att det, förstås, ibland skämtas på redaktionen, trots det allvar som präglat sändningarna under drygt tre månader. Om att det vore skönt med några andra nyheter än corona. Om att hela gänget kanske borde bytas ut för att de är ”coronatrötta”.

– Man måste ju ställa samma frågor om och om igen, för vi får ständigt nya svar. Det är också sällan man jobbat med något där ens eget privatliv är så inblandat. Alla frågor jag ställer för tittarnas räkning, går ju rakt in i mitt eget liv.

– Pappa Carl bor i Skåne med sin fru. Han är 88 år. Jag försöker facetima så jag åtminstone får se honom. Mamma Titti bor i Stockholm. Henne handlar jag åt och gör alla ärenden, vi ses med avstånd, men det är ju inte samma sak att stå i trapphuset som att sätta sig ned och ta en kopp te. Eller att kramas. Och hon får inte träffa barnbarn och tvärtom.

Växte upp i tre länder

Nike Nylander.

Nike Nylander hade en mer brokig uppväxt än de flesta. Född i Uppsala. Vid fyra års ålder flyttade familjen till USA, strax utanför Philadelphia. Pappa, som är arkeolog, undervisade på ett universitet där. Efter några år var de tillbaka i Sverige.

Föräldrarna skilde sig. Nike och mamma flyttade till Stockholm. Pappa och brorsan återvände till USA. Tonåren tillbringade Nike i Rom, där mamma var utrikeskorrespondent för Sveriges Radio. Och då flyttade även pappa och brorsan dit.

– Det var en väldigt härlig och rolig stad att vara tonåring i. Från sjuan och till och med gymnasiet gick jag i en amerikansk internationell skola. Man fick träffa folk från alla världens hörn. Och de italienska männen var inte att leka med när man skulle gå ut på stan… (skratt)

När förstod du vad dina föräldrar sysslade med?

– Tidigt. Jag var med mamma ganska mycket på jobbet när jag var liten. Och pappa undervisade inte bara i arkeologi på universitet, han älskade att visa och berätta för oss barn om det förflutna, om människans spår som vi lämnar efter oss. Båda har alltid varit passionerade för sina jobb.

Journalistplugg som 37-åring

När Nike skulle ”bli något”, visste hon inte riktigt vad.

– Jag pluggade alla möjliga humanistiska ämnen lite planlöst som jag tyckte var roliga. Konstvetenskap, religionshistoria, filosofi, engelsk litteratur. Sedan gick jag Poppius journalistskola och var i Boston och läste amerikansk litteratur. Min dåvarande pojkvän bodde där då.

Lite av en slump fick Nike jobb på kulturdepartementet.

– Det gjordes en stor utredning, de behövde någon som skulle sammanställa remisserna. Det skulle bli några månader, jag blev kvar där från kanske 1993-1994 till 2001-någonting. Och fick två barn under den tiden. Jag var ju opolitiskt anställd, men vikarierade en tid som pressekreterare åt kulturministern. Det var intressant att se hur statsapparaten fungerade med propositioner, regeringsförslag och sådant.

NIke Nylander i SVT-studion.

Sedan väntade jobb på Historiska museet. Med några konstutställningar och sedan som pressansvarig.

– De jobben var roliga, men jag längtade hela tiden till friheten i journalistiken. Så 37 år gammal började jag på journalisthögskolan.

Praktik på SVT och Rapport som reporter följdes av vikariat efter vikariat, innan hon blev anställd. Under flera år som reporter, sedan blev hon nyhetsankare.

– Jag kan ibland sakna att göra reportage, det är något konstnärligt i det, att sitta och klippa och utforma inslaget. Men det här med direktsändning och att få vara med och påverka hela programmets utformning, det är så otroligt roligt.

Kan ha blivit smittad

Som tv-profil inom public service är Nike Nylander lite försiktig. Vill inte prata om sitt privatliv. Eller bedöma kulturministrar hon jobbat med. Innan vårt möte diskuterade hon med sig själv om vi skulle ses i tv-huset, med Aktuellt-looken, eller utanför jobbet, mer privat.

– Jag känner att jag är mer jag så, säger hon och valde det sistnämnda.

Hur privata kan ni vara i sändningarna?

– Jag var hemma från jobbet i två veckor. Om det var covid-19 var det en lindrig variant. Jag hade lite feber upp och ned, det slog till som ett tryck över bröstet och halsen, jag upplevde att jag hade svårt att få in luft. Det var ganska obehagligt. Jag åkte aldrig in till vården.

– Jag fick göra ett snabbtest och just den dagen skulle jag ha en professor i studion som skulle prata om sådana saker. Det blir ju väldigt konkret om man fotar av sitt eget test och använder det som exempel.

– Sedan har vi ju haft fantastisk sjukvårdspersonal i studion som både gjort små filmer och/eller intervjuer. Då är det svårt att hålla tårarna tillbaka. Man grips ju av sådan vördnad för de som jobbar i sjukvården.

Nike Nylander.

Nike Nylander om…

… tittarnas reaktioner:

– Många hör av sig och tackar för att de tycker vi varit bra. Sedan trodde jag väl inte att det på senare tid skulle bli så superpolariserat. Team Tegnell eller anti-Tegnell. Vad facit blir i slutändan vet vi ju inte.
Jag trodde många kommenterade hur ni är och ser ut?
– Det händer ju också. En gång var det någon som tyckte att den där (hon pekar på ett litet födelsemärke som jag aldrig hade lagt märke till annars) inte var bra. Men när det gäller utseende är det ofta ganska positivt.
Du får skamliga förslag, alltså?
– Så kan det vara (skratt).

… om kulturministrarna hon jobbat med:

Birgit Friggebo, sedan blev det regeringsskifte. Margot Wallström, henne jobbade jag väldigt nära, sedan Marita Ulvskog. Men jag vill inte bedöma dem. Jag är ju public service… (skratt).

… vad hon gör på fritiden:

– Jag har en son som är tio år så det är mycket med honom. Kör honom till fotbollsträningar och matcher, det är läxläsning och hela det livet. Jag tar med honom och kompisarna till olika naturreservat.

… kärleken till musiken:

– När jag var liten var det mycket Beatles, ABBA, 10cc, The Runaways. I tonåren blev det Led Zeppelin, David Bowie, The Cure, Joni Mitchell. Jag lyssnar ofta på väldigt hög volym. Både hemma i högtalarna och i lurar när jag promenerar på stan. Allt från klassiskt till jazz, pop och rock. Kate Bush, Robyn, Lana Del Rey och Frida Hyvönen är några favoriter.

Rockbjörnen