Alfons skapare död – "ett geni i text och bild"

Erika Josefsson/TT

Sofia Sundström/TT

Kristoffer Viita/TT

Publicerad 2021-08-26

Gunilla Bergström, författare och illustratör till böckerna om Alfons Åberg, har avlidit. Förlagschefen Ann Sköld beskriver henne som ”en av de största”.

Efter några år som journalist debuterade Gunilla Åberg som författare 1971. Redan året därpå kom ”Godnatt, Alfons Åberg” och sammanlagt skulle det bli cirka 25 Alfonsböcker. Själv hade hon aldrig trott eller tänkt att de skulle bli så många.

”Jag ska bara”... tänkte hon, precis som sin huvudperson. I en intervju med TT för ett par år sedan konstaterade hon att det inte riktigt blev så.

– Jag har länge förstått att det här är inte är något yrke, det är en livsform. Jag kan inte säga att jag ska sluta, för det pågår i huvudet hela tiden, sade hon.

Inte gulligare

Det var tecknandet som lockade Gunilla Bergström att göra en bok om Alfons som hon var noga med att inte göra för söt. Själva figuren var inte det viktiga, tyckte hon, utan det som han råkade ut för. Gunilla Bergström ville inte göra världen gulligare än vad den är, men gärna få läsaren att skratta.

Alfonsböckerna präglas av knepiga situationer i vardagen och av det lågmälda samspelet mellan Alfons och framför allt hans pappa. Ofta fick Gunilla Bergström frågan ”men var är mamman?” och ibland kunde hon svara ”hon kanske är i tvättstugan” konstaterar Lillemor Torstensson, kommunikatör på Svenska Barnboksinstitutet. Men ofta svarade Gunilla Bergström inte alls.

Hennes egen mamma, som var lärare, hade alltid fullt upp.

– Mamma hade inte tid med mig eller de andra syskonen. Som yrkeskvinna på 50-talet med sju barn gällde det bara att få tvätten manglad, sade hon till TT.

Det var dock inte Alfons som låg henne allra varmast om hjärtat. Viktigast var i stället böckerna om Bill och Bolla, ömsinta rim om hennes egen dotter som föddes med en funktionsvariation. Innan dess hade hon lovat sig själv att aldrig använda sina barn i någon bok.

Förlagschefen Ann Sköld på Rabén och Sjögren lyfter hennes oräddhet, kreativitet och nyskapande.

– En författare, en konstnär, ett geni i sitt sätt att arbeta med text och bild. Och en väldigt stark personlighet. Hon hade många tydliga egenskaper, säger Ann Sköld.

”Otroligt brett”

Hon betonar också Gunilla Bergströms stora internationella framgångar.

– Det är inte så vanligt att böcker fortsätter att läsas så otroligt brett överallt under 50 års tid. Det är ju för att de är originella men också för att de är ständigt aktuella i sin tematik, i sin koncisa text och i bilderna. Jag skulle säga att hennes författarskap och konstnärskap är unikt, säger Ann Sköld.

Lillemor Torstensson lyfter fram hennes stora inflytande på generationer av bilderboksskapare.

– Det är många som har blivit inspirerade av henne, hon har påverkat hela framställningen av bilderböcker och hur man ser på bilderböcker. Allt det har hon påverkat genom sin teknik och sitt uttryckssätt. Sedan har hon lyft fram barn med funktionsvariationer med böckerna om Bill och Bolla. Hon har varit helt outstanding.

Georg Riedel, kompositör till de första animerade Alfons-filmerna, berättar att han och Bergström hade kontinuerlig kontakt men inte kunde ses de senaste åren på grund av pandemin.

– Vi samarbetade under många år när jag gjorde musik. Det var bland det roligaste musikjobb jag har gjort. Jag tyckte att Alfons var en så härligt klurig figur och jag kunde göra knasig musik till det. Både spretig och modernistisk. Jag fick använda min lekfullhet väldigt mycket.

– Gunilla var ju en väldigt engagerad person när det gällde världen omkring henne och väldigt engagerad i barn som hade det svårt. Vi pratade alltid mycket och intensivt.

Skådespelaren Jonas Karlsson har gjort berättarrösten i de senare Alfons Åberg-filmerna men är själv uppvuxen med de tidigare där Björn Gustafson är berättare.

– Jag har ju hela tiden tänkt att det är så som Alfons ska låta. Det finns något i det här väldigt, väldigt lugna. Det är väl också en storhet, att det är väldigt lugna böcker. Det är inga storslagna saker som händer och det är verkligen en konst att göra det spännande.

”Pappa Åberg – fantastisk karaktär”

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, ser Alfons Åberg och hans pappa som två figurer som ”varit med och skapat det moderna Sverige”.

– Pappa Åberg får man inte glömma bort en sådan här dag, hur mycket han har betytt för bilden av ensamstående fäder i moderna höghus, Parklekssverige. Det är en fantastisk karaktär, Pappa Åberg.

Böckerna handlar ibland om rätt jobbiga saker men på ett tillgängligt och roligt sätt, framhåller Wiman.

– - Det handlar om ensamhet och vemod, om att ha fördragsamhet med varandra, och sedan upplöses det ofta i leken. Det visar hur viktig och världsomvälvande den är för oss människor. Jag tycker att Gunilla Bergström är en av moderna Sveriges största konstnärer.

Gunilla Bergström avled i sitt hem efter en tids sjukdom. Hon blev 79 år.