Karin Stöckel är en av få arbetare i ”Sommar i P1”

Hennes berättelse visar att även det som verkar hugget i sten går att förändra

Publicerad 2022-08-09

En arbetare som sommarpratar – det var som...

Karin Stöckel jobbar med maskinunderhåll på LKAB i Kiruna men har också arbetat flera år under jord. Det gör henne till en udda figur – både i gruvan där bara var femte anställd är kvinna men ännu mer i ”Sommar i P1” där enligt tidningen Arbetet bara två av 58 pratare är arbetare. Förra året var antalet noll.

Stöckel står också ut bland alla artister, journalister, entreprenörer och kändisar i programmet genom att hon visserligen talar om sig själv men väldigt tydligt ser sig som en del av ett arbetskollektiv. Arbetsmiljöfrågor är inte heller något det gödslas med i ”Sommar” – eller media över huvud taget. Och det kanske verkar lika spännande som högläsning ur kollektivavtalet men Karin Stöckel är en god berättare och gruvan en spännande arbetsplats.

Hon börjar med en cliffhanger. 2018 bildar hon och några kollegor gruppen Gruvkvinnor och nu har de som en del av #metoo-upproret sammanställt skriften ”Händer i mörkret” med historier om tafsande manliga kollegor, förminskande kommentarer och rena våldtäktshot. Tusentals arbetskamrater har just fått häftet. Hur kommer det att tas emot? Vad säger företagsledningen? Kommer de att få sparken?

Men häftet får avsedd effekt och ledningen och facket upp ögonen för trakasserierna. Gruvkvinnorna lyckas driva igenom flera krav som gratis mensskydd, bättre villkor för gravida och föräldrar. 

”Men det här är ingen solskenshistoria”, säger Stöckel. Krav på förändringar orsakar konflikter och det är jobbigt att vara den som säger ifrån.

Fast hennes berättelse visar att även det som verkar hugget i sten går att förändra – om man agerar tillsammans. Och det är – om än utan solsken – en vacker historia.

Fotnot. Årets andra sommarpratande arbetare är personliga assistenten Emma Schols som räddade sina sex barn ur ett brinnande hus.

I morgon sommarpratar: Gregor Zubicky.

Rockbjörnen

Följ ämnen i artikeln