Guldbaggegalan

”Nelly Rapp”-filmen prisas på Guldbaggegalan

Av: 

TT

NÖJE

Henrik Schyffert-regisserade “Spring Uje spring” tog hem Guldbaggegalans tyngsta pris, bästa film. Regipriset tilldelades däremot konkurrenten, Amanda Kernell och hennes “Charter”.

"Spring Uje spring" blev en av årets stora vinnare på den ovanligt folktomma och pandemianpassade Guldbaggegalan.

Filmen var på förhand nominerad i sex kategorier och tog hem hälften av dem. Förutom bästa film vann även Uje Brandelius pris för bästa manus och bästa manliga skådespelare.

– Jag är helt överväldigad och fattar nog inte vad som har hänt. Men det kommer att sjunka in så småningom. Det blir vardag. De här kommer att bli dammiga på mitt piano, säger Uje Brandelius till TT, och håller upp Guldbaggarna.

I filmen spelar Uje Brandelius sig själv, och han inledde sitt första tacktal med att be om ursäkt till "alla riktiga skådespelare, inklusive Rolf Lassgård", som var nominerad i samma kategori.

– När vi amatörer tar Guldbaggar måste vi be om ursäkt, det är liksom folk som har jobbat 40 år i branschen som inte har fått Guldbaggar så det känns lite skämmigt, men jag är oerhört glad, säger han.

Slutresultat: 3–3

Men något riktigt firande var det trots allt inte tal om. Till följd av pandemin blev det varken röda mattan-mingel eller publik på galan – och från och med klockan 20 gällde alkoholförbud.

– Vi får inte riktigt fira, så vi åker hem. Men vi firade på premiären för ett år sedan, säger regissören Henrik Schyffert.

Amanda Kernell, som själv inte var på plats, tilldelades priset för bästa regi för sin film “Charter”. Det är hennes andra Guldbagge, 2018 fick hon en i kategorin bästa manus för filmen "Sameblod".

– Framförallt vill jag säga tack till alla fantastiska skådespelare som jag har fått arbeta med, det är tack vare er jag har fått ett regipris, säger hon i ett förinspelat meddelande.

Filmens huvudrollsinnehavare Ane Dahl Torp tilldelades i sin tur pris för bästa kvinnliga huvudroll, och Sophia Olsson tog hem en bagge för bästa foto. Det innebär att filmen får lika många statyetter som "Spring Uje spring".

"Greta" får pris

I kategorin bästa dokumentärfilm gick priset Nathan Grossmans “Greta”. Han tror däremot inte att huvudpersonen själv, klimataktivisten Greta Thunberg, påverkas särskilt mycket av en Guldbaggevinst.

– Hon har många gånger sagt att hon inte behöver fler priser, hon vill nog i stället att man ska göra någonting åt klimatet, säger han till TT

Lena Endre tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll, för sin insats i "Min pappa Marianne". Det här blir hennes tredje Guldbagge, och i sitt tacktal lyfte hon den ovanliga situationen.

– Det är inte en människa här, bara massor av kameror, så här ser det ut överallt. Jag tänkte också på så många som har lämnat oss. Det är en sordin över stämningen. Men jag är väldigt glad och tackar så hemskt mycket, säger hon.

Tidigare Oscarsnominerad

Priset för årets manliga biroll gick till Ahmad Fadel, för rollen som Farid i Markus Castros långfilmsdebut “Ghabe”, medan priset för bästa utländska film tilldelades till Waad Al-Kateab och Edward Watts för “Till min dotter”. Filmen har tidigare tilldelats över 60 priser på filmfestivaler, bland annat för bästa dokumentär i Cannes 2019.

Värd för årets gala var David Sundin och Amie Bramme Sey.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rolf Lassgård om nya ”Jägarna”: ”En av få gånger jag varit vresig under inspelning”

ÄMNEN I ARTIKELN

Guldbaggegalan