Alexander Skarsgård

Grekland stängde Akropolis – för Alexander Skarsgård

”Går inte att slå den platsen”

Av: 

Magnus Sundholm

NÖJE

HOLLYWOOD. Det historiska turistmålet Akropolis i Aten hade inte stängts på 70 år.

Men för Alexander Skarsgård och spionserien ”The little drummer girl” gjorde man ett undantag.

– Vi var där hela natten och såg solen gå upp, säger han till Nöjesbladet.

När Skarsgård berättar om äventyret gör han det i så målande färger att man genast får lust att dra till platsen som varje år lockar flera miljoner besökare.

– Jag hade varit där förut. Men enbart på dagen och trängts med tusentals andra. Nu var det bara vi, filmteamet på kanske 150 personer.

– Vi såg solnedgången över Aten, över Parthenon. Vi såg dag bli natt och vi var där ända till soluppgången. Det var det mest makalösa, det mest extraordinära…

Han avslutar aldrig meningen.

– Man kände att det blir omöjligt att någonsin slå den platsen, i alla fall om vi inte filmar på månen (skratt).

Resultatet finns med i den Sverigektuella tv-serien som baseras på John Le Carrés spionroman med samma namn från 1983.

Skarsgård spelar en israelisk underrättelseofficer som lockar in en skådespelerska (porträtterad av brittiska nykomlingen Florence Pugh) i en farlig plan styrd av den israeliske spionmästaren Kurtz (Michael Shannon).

– Jag läste boken som förberedelse. Den känns fortfarande mycket relevant, trots att den skrevs för nästan 40 år sedan.

Kalla kriget

Historien utspelas mot bakgrund av det kalla kriget, med Israel och Palestina som ärkefiender.

– Jag tycker att den är mycket nyanserad. Förhoppningsvis gör den rättvisa och förståelse för båda sidor. Det är inte svart eller vitt, inte hjältemässiga mossadagenter mot hemska palestinier. Då hade jag inte varit intresserad.

Skarsgård fick manuset tillskickat sig när han var i Spanien och filmade ett annat projekt.

– Det var i september i fjol. Jag fick sex avsnitt på kvällen. Nästa morgon skulle jag upp tidigt och filma. Jag slutade inte läsa förrän tre på morgonen. Jag kunde inte lägga ifrån mig manuskriptet.

Serien är regisserad av koreanen Park Chan-Wook (”Oldboy”). På frågan om det inte var svårt att jobba med en regissör som inte pratar engelska, skakar Skarsgård på huvudet.

– Han förstår engelska, även om han inte själv pratar språket. Han förstår nyanser och är väldigt exakt. Jag tvekade aldrig. Som barn avgudade jag hans ”Oldboy”- trilogi.

Big little lies

Även om Skarsgård inte hade läst ”Den lilla trumslagarflickan” innan han erbjöds rollen var John Le Carré ett känt namn för honom.

– ”Spionen som kom in från kylan” var den första spionroman jag läste. Min pappa gav den till mig när jag var tonåring. Han var besatt av John Le Carré. För några år sedan fick han chansen att jobba med honom på ”Our kind of traitor” och träffade då honom. Efteråt var det väldigt gulligt att prata med pappa för han blev som en liten fan-boy.

Själv har Skarsgård blivit större än någonsin efter framgången med ”Big little lies” – serien han återvänder till i den kommande säsongen. Han radar förutom tv-rollerna också upp långfilmsprojekt på långfilmsprojekt och gör den här lanseringen under ett kort nedslag i Beverly Hills, innan det bär av till en ny kontinent.

– Jag har överträffat mina vildaste förväntningar, säger han när karriären kommer på tal.

– När jag flyttade hit hade jag varit glad om någon sagt att jag skulle kunna försörja mig som skådis. För det kunde jag inte.

– Nu får jag inte bara göra det det utan jobba med makalösa manus, med skickliga regissörer och skådisar. Jag är mycket lyckligt lottad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Stellan Skarsgård: Därför skaffade jag åtta barn

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexander Skarsgård

Tv-serier

Aten