Netflix-stjärnan: ”Alla religioner har problem med kvinnor”

Shira Haas om miniserien ”Unorthodox” som tagit världen med storm

Publicerad 2020-06-11

 Shira Haas i ”Unorthodox”.

HOLLYWOOD. Shira Haas mäter knappt mer än en och en halv meter i strumplästen.

Men i nöjesbranschen når hon stratosfäriska höjder.

Allt på grund av insatsen i miniserien ”Unorthodox”.

– Det är nog bra att coronaviruset tvingat mig att stanna hemma. Annars vet jag inte om jag skulle klara att ha fötterna kvar på jorden, säger den 24-åriga israeliskan på telefon från Tel Aviv.

Hon har varit skådespelare sedan hon var 17. Men inget av det hon hittills gjort, bland annat serien ”Shtisel”, kommer ens i närheten av den uppmärksamhet hon fått för rollen som Esther ”Esty” Shapiro, en 19-årig chassidisk judinna som flyr till Berlin för att undkomma sociala normer och ett arrangerat, olyckligt äktenskap i Brooklyn i New York.

”Hon är magisk i huvudrollen”, skrev Aftonbladets recensent Karolina Fjellborg. Liknande beröm har Haas fått i medier som New York Times, The Guardian och Hollywood Reporter.

 Shira Haas i ”Unorthodox”.

Lovorden torde ha vägt upp att hon förra våren offrade allt hår för scenen där Esty gifter sig.

– Jag var skräckslagen, spänd, glad och ledsen på samma gång. Jag har alltid varit tjejen med längst hår. Det var så långt att de till och med klippte det litegrand inför rakscenen eftersom det var i vägen.

”Först var jag lite chockad”

Efteråt hade hon blandade känslor.

– Jag hörde ordet ”bryt”, följt av en applåd. Först var jag lite chockad. Men efter det var det befriande. Känslan av regn på mitt renrakade huvud, eller en dusch följd av att jag tog på mig örhängen, var en stor grej. Och allt bara var där, det gick inte att dölja något.

Uppvuxen i ett sekulärt hem var Estys värld okänd för Haas.

– Jag reste till Berlin två månader innan vi började filma. Där fick jag en intensivkurs i jiddish, engelska, piano och sång.

 Shira Haas i ”Unorthodox”.

Andra starka inslag i Netflixs-serien på fyra delar är sexscenerna mellan Esty och hennes make, Yanky, spelad av Amit Rahav.

– Amit och jag har känt varandra i tio år, så det hjälpte. Vi bor så nära varandra att om jag öppnade fönstret här och ropade hans namn skulle han säkert höra mig (skratt).

Men hon förnekar inte att hon tyckte att scenerna var jobbiga.

– Efter första tagningen gömde vi oss under lakanen och skrattade.

Serien har fått kritik

Ämnet i serien däremot, är allt annat än lättsamt, något Haas är den första att hålla med om.

– Alla religioner tycks ha problem när det gäller kvinnor. En del av manuset var mycket tungt att läsa.

Historien är hämtad från den memoar Deobrah Feldman skrev 2012. Tv-serien har förnyat debatten kring hur kvinnor behandlas inom den chassidiska världen.

– Självklart har somliga varit kritiska och sagt att det inte är sant. Många andra har gett historien rätt. Men berättelsen har något att säga och är inte rädd för att säga det. Och det är väl så all konst borde vara, eller hur?

Seriens framgångar och det öppna slutet bäddar för en fortsättning. Men enligt Haas är det inte givet.

– Såvitt jag vet var skulle det alltid bara vara en säsong på fyra avsnitt. Ingen har sagt att vi ska gå vidare med det här. Men jag ger dig gärna numret till seriens skapare (skratt). Jag har absolut inget emot att fortsätta.

Rockbjörnen