Camilla Läckberg: ”Det är dags att män börjar bete sig”

Succéförfattaren om feminism, framgångar och nya boken

Uppdaterad 2019-05-16 | Publicerad 2019-04-12

Camilla Läckberg är inte rädd för att sticka ut hakan.

Varken i sociala medier eller i livet i allmänhet.

I nya boken tar hon klivet ut i feminismen.

Länge tvekade Camilla Läckberg inför att kalla sig feminist. Visst. Hon har alltid försörjt sig själv. Hon har alltid gått sin egen väg.

– Feminism är ett svårt begrepp. Det finns mycket regler och pekpinnar inom vissa grenar av feminismen också, konstaterar hon.

Det är bara några dagar kvar till hennes nya bok ”En bur av guld”, den sjuttonde i ordningen, landar på bokhandelsdiskarna. Och Camilla är nervös.

För den här gången är det inte Fjällbacka och helylleparet Erica och Patrik som läsaren får möta. Den här gången är det en betydligt farligare bekantskap i form av Faye. Förmögen, vacker och välutbildad, men som hoppade av karriären, blev hemmafru och krattade manegen för maken Jack, en genuin skitstövel.

Och Faye hämnas. Med besked.

– Jag ville skriva den nya Hondjävulen, så det här är en homage till Fay Welldon, säger Camilla.

”Dags för männen att börja bete sig”

Camilla är nervös. Att, om än bara tillfälligt, lämna deckargenren och istället kasta sig in i en genre som Camilla kallar ”hämndlitteratur”, kan ge vem som helst magkatarr.

– Jag är galen nog att testa saker som jag inte från början vet om jag klarar av, som det här, att mitt i en framgångsrik deckarkarriär avbryta och göra något helt annat. Man vet aldrig var man har mig karriärmässigt, konstaterar hon.

Och det är så hon vill ha det. Att hon är en tävlingsmänniska är uppenbart. Det har hon varit ända sedan hon tog studenten med högsta betyg, och att då och då göra nya saker får henne att vara på tå.

I nya boken tar huvudpersonen lagen i egna händer, trött på att ständigt styras av män, och påpassas av andra kvinnor.

Kanske är det så Camilla själv ser samhället?

Hon tvekar. Säger att riktigt så är det väl inte.

– Men det är dags för männen att börja bete sig nu. Precis som det är dags för oss kvinnor att börja ta ansvar för oss själva och vår situation. Med rättigheter kommer skyldigheter, och inget kommer gratis. Vi måste säga ifrån. Och stötta varandra.

Tar inte åt sig av kritik

Den som följer Camilla på sociala medier har sett hur hon under det senaste året stött sina medsystrar. Repostat inlägg och peppat.

– Jag tror hårt på att vi kvinnor måste börja lyfta och hylla varandra om vi vill kunna förändra strukturen och skapa ett jämlikare samhälle. Jag lyfter gärna personer som till exempel Cissi Wallin när hon säger något som resonerar i mig och min egen syn på jämlikhet, säger Camilla.

I dagarna har hon öppet gått ut i sociala medier och fördömt den kulturman som pekats ut i dokumentären om Josefin Nilsson.

Det är ett beslut hon fattade efter att ha iakttagit hur man på kulturmannens arbetsplats länge jobbat för att gå de rätta vägarna, utan resultat.

– Någonstans rinner bägaren över. Det har skett nu. Och jag är självklart beredd att ta eventuella konsekvenser efter att jag gått ut med namn på mannen. Vilka konsekvenser det än blir är det värt det för att förändra en felaktig struktur i grunden.

Karriären har hon byggt upp på egen hand, och åt kritiken om att ”hon egentligen inte kan skriva” rycker hon numera på axlarna.

– I början kunde jag ta åt mig, men 23 miljoner sålda böcker måste ju ändå betyda något.

Följ ämnen i artikeln