Britta Svensson kom i toppform med Sofias tv-träning: ”Hon borde få medalj av kungen”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:

Tv-träningen har gett Britta Svensson, 65, sällskap, styrka och bättre hållning.

Nu hyllar hon coronaträningsgurun Sofia Åhman.

– Hon borde få medalj av kungen, säger Aftonbladets kolumnist.

Aftonbladets kolumnist Britta Svensson har blivit starkare och smalare av Sofia Åhmans träningsprogram. ”Man blir fast direkt, hon är så himla bra”, säger Svensson.
Foto: Privat/SVT
Aftonbladets kolumnist Britta Svensson har blivit starkare och smalare av Sofia Åhmans träningsprogram. ”Man blir fast direkt, hon är så himla bra”, säger Svensson.

För Aftonbladets kolumnist Britta Svensson, 65, har ”Hemmagympa med Sofia” blivit en av årets stora behållningar.

– Jag var inte med på tåget från början men sedan var det en massa vänner, främst kvinnor 50-plus, som började prata om att ”jag tränar med Sofia varje dag och det är fantastiskt”, så jag tänkte att jag måste testa det, säger hon.

– Man blir fast direkt för hon är så himla bra. Det är jättebra träning och rörelser som är väldigt uttänkta så att de ska funka för alla men inte vara mesiga. Sedan har hon en otrolig utstrålning att ”jag är din vän och vi sitter i skiten med corona men nu ska vi ha lite trevligt tillsammans”. Det är utmanande men vänligt och varmt.

Fick bättre hållning

Det första passet blev 20 långa minuter. Men Britta Svensson fortsatte – tills hon var fast.

– Jag blev helt slut av det där passet och tänkte att ”det här kan jag inte göra varje dag”. Men om man följer henne bygger hon upp styrka utan att man märker det tills man känner att ”herregud, jag måste ju träna varje dag eller fem dagar i veckan”.

Britta Svensson har tappat tre-fyra kilo och känner sig nu starkare i hela kroppen.

– Man känner att man får en bättre hållning och ser lite bättre ut, säger hon.

– En kompis till min dotter som var här bara utbrast att ”men Gud vad du ser fräsch ut” när hon såg mig. Och det tror jag är eftersom jag som journalist har suttit lutad över skrivmaskiner och datorer i 40 år och nu fått bättre hållning.

”Förtjänar medalj av kungen”

Britta Svensson erkänner att hon ofta pratar med den personliga tränaren i tv:n. Hon tror att Sofias pass också blivit ett slags extra sällskap för många av Sveriges äldre som tvingats begränsa sin sociala tillvaro under coronautbrottet.

– Hon pratar så respektfullt till oss och har ju olika nivåer på varje moment så att alla kan vara med. Hon kan säga till någon som är 100 år att du kan sitta när du gör den här övningen, säger hon.

– Det är för alla och väldigt välgjort och har hjälpt så många äldre som suttit i karantän och därför tycker jag att hon ska ha medalj av kungen.

Hoppas på förlängning

Britta Svensson menar allvar.

– Det är ju genom de kungliga medaljerna som Sverige hedrar sina medborgare på finaste sätt och kungen kommer ju att dela ut många medaljer till folk som hjälpt andra svenskar under coronan, säger hon.

– Folk inom vården – läkare, undersköterskor, städare – allt är jätteviktigt. Men då är det viktigt att inte glömma bort det som Sofia Åhman har gjort, för det är storslaget. Hon förtjänar en medalj tillsammans med de andra.

Men först har hon fått en förlängning av programserien i höst, vilket SVT meddelade i måndags – till Britta Svenssons glädje.

– I höst kan det ju bli att man måste vara instängd igen, det vet man ju inte, och det här är ju bra för folkhälsan på många sätt och vis, även utan coronan.

Publicerad:

LÄS VIDARE