Elin Härkönen

Fitnessprofilen Elin Härkönens tuffa tid: ”Jag bröt nacken”

Influencern och tävlingsryttaren om vägen tillbaka – och hur träningen gjorde att hon träffade kärleken Paolo Roberto

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

För fyra år sen bröt hon nacken – nu är hon en av Sveriges största fitnessprofiler på Instagram.

För Nöjesbladet berättar influencern och elitryttaren Elin Härkönen om vägen tillbaka till två EM-guld på hästryggen, att bli utsedd till årets förebild – och hur hon träffade kärleken Paolo Roberto.

– Jag körde hans träningspass och han bara: ”Vad är det där för galen tjej?” och så började vi träna ihop, säger hon.

På sin Instagram ses Elin Härkönen, 25, balansera på händer vid stup, på hustak och klättrande på stolpar och stängsel. Eller i vad som tycks vara omöjliga formationer tillsammans med pojkvännen Paolo Roberto, 50. På Fitnessfestivalen som pågår hela helgen utsågs hon under fredagskvällen till ”Årets förebild 2019” när priset Guldhjärtat delades ut.

Men för bara fyra år sen var hon i princip fortfarande sängliggande efter att två år tidigare ha kastats av hästryggen.

– Jag höll på med gymnastik på elitnivå, gymnastik på hästar. Men under ett träningspass så blev jag avkastad av en ny häst som blev rädd. Jag bröt nacken, säger hon.

”Två år innan jag blev människa igen”

Plötsligt kändes målet, att bli världsmästare, långt borta. Läkare förklarade att hon omöjligt skulle kunna tävla på elitnivå igen har hon kämpat sig tillbaka. När Nöjesbladet träffar henne under Fitnessfestivalen på Stockholmsmässan har hon inte bara hunnit bli en av Sveriges mest uppmärksammade träningsprofiler i sociala medier, tillbaka på hästryggen har hon också hunnit räkna hem två EM-guld, 2017 och 2018.

– Det tog två år innan jag var människa igen. Jag låg hemma ungefär ett halvår innan en lång rehab-period. Det har handlat om att aldrig sluta tro på sig själv och aldrig tappa hoppet. Att även om det är tufft och känns omöjligt att någonstans lita på sin magkänsla och tro på sig själv, säger hon.

Att hon senare samma dag ska få pris som årets förebild vet hon ännu inte om när Nöjesbladet träffar henne. Men hon är stolt så det räcker över nomineringen.

– Det är en sån ära, jag har fått så mycket kärlek. Jag tror att det är mina följare som ser att jag brinner för mitt jobb och att jag verkligen vill hjälpa människor att må så bra som det bara går och att jag försöker dela med mig allt jag kan för att ni ska må bättre, säger hon.

Hennes följare på Instagram, där hon använder profilen @Breakitandyouwillmakeit både inspireras och provoceras av Elin Härkönens galna övningar och poser, ensam och tillsammans med pojkvännen.

– Många tror att jag har tränat i hela mitt liv och det har jag, men så hade jag också det där avbrottet. Att jag bröt nacken. Det är därför jag gör det jag gör idag för att visa att ingenting är omöjligt. Att jag också har varit där att börja från början och lära sig från noll. Det är faktiskt bara fyra år sen jag låg där i sjukhussängen, säger hon.

Paolo: ”Vad är det där för galen tjej?

Att hon och Paolo Roberto blev ett par kan hon också tacka träningen för.

– Det var faktiskt här på Fitnessfestivalen som vi träffades. Jag körde hans träningspass och han bara: ”Vad är det där för galen tjej?” och så började vi träna ihop. Vi märkte att vi har samma tänk kring träning, att det ska få oss att må bra, starka upp och vara roligt och utmanande.

På frågan om de tränade ihop först eller blev kära först ler hon först. Och sen svarar hon.

– Vi tränade tillsammans först.

Blev det märkligt att ha en träningspartner som sen övergick till att vara ens kärlekspartner?

– Jag skulle säga att det är perfekt.

Har det påverkat dig att ni började träna ihop och lägga ut gemensamma bilder?

– Ja absolut. Vi säger att vi stärker varandra, på många olika sätt. Mina följare följer honom och hans följare har börjat följa mig och sen är ju han en mycket större profil... än så länge, säger hon och skrattar.

– Får man säga så? Han har lite försprång, men vi vill lyfta tillsammans och sen att kunna göra det tillsammans med nån som är lika driven och galen är ju bara underbart.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I tolfte avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” kritiserar Wilma Oscars beteende under inspelningarna.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Paolo Roberto bekräftar: Greps för sexköp

ÄMNEN I ARTIKELN

Elin Härkönen

Paolo Roberto

Instagram

Träning

Hästar

Kärlek