John Krasinski

John Krasinski: Succén förändrade mitt liv

Av: 

Magnus Sundholm

John Krasinski.
John Krasinski.

NÖJE

NEW YORK. Här är Hollywoods tursammaste man.

Det är i alla fall så John Krasinski förklarar sin mångåriga tv-framgång med ”The office” och nu den Sverigeaktuella skräckuppföljaren ”The quiet place II”.

– Jag var servitör när jag fick tv-jobbet, säger han.

Uppföljaren till historien om en värld där monster med superkänslig hörsel jagar sina byten, går som tåget i USA.

Krasinski – som skrivit, regisserat och medverkar i de båda filmerna – har med andra ord gjort det igen.

När 41-åringen tar emot på ett hotell i New York har han knappt hunnit smälta megaframgången med den första delen om familjen Abbott. Produktionskostnaden var 170 miljoner kronor. Den drog in mer än 2,8 miljarder kronor.

– Succén förändrade mitt liv, säger han när han tar emot på ett hotell på Manhattan i New York.

– Jag hade aldrig haft självförtroendet att försöka mig på en uppföljare eller något annat om det inte hade varit för första filmen, säger han.

”Kreativ frihet”

Extra positivt lär det vara med tanke på att hans hustru, brittiskan Emily Blunt (”Djävulen bär Prada”), har en bärande roll i båda filmerna.

– Vi var helt tagna av gensvaret på första filmen. Den största förändringen nu är att jag har kreativ frihet, att jag kan göra större och mer annorlunda saker.

John Krasinski och Emily Blunt.

I del två möter de redan plågade familjemedlemmarna farorna i världen när de av överlevnadsskäl tvingas ge sig ut. Snart inser de att de dödliga varelserna inte är de enda hoten som lurar längs stigarna.

Krasinski och Blunt, 38, spelar återigen Lee och Emmett Abott medan Millicent Simmonds och Noah Jupe upprepar rollerna som parets barn, Regan och Marcus.

– Jag hade en liten idé när jag gjorde ettan. Jag sa att jag skulle bygga vidare på den om historien funkade. Tanken var att göra Millie till huvudperson.

Löften vi ger barnen

I del två driver den döva skådespelerskan handlingen framåt.

– Hon gör det eftersom jag ville granska hela grejen med föräldraskap, säger Krasinski som med Blunt har döttrarna Hazel, 7, och Violet, 5.

– Den första filmen handlar om de löften föräldrar ger sina barn. Ett sånt löfte är att man alltid ska skydda dem så länge de stannar hos en. Men alla föräldrar vet att det är falskt. När löftet bryts inträder ungdomsstadiet. Då växer man upp. Och det är det den här Regan och Marcus tvingas göra när de tar sina första steg utanför boet.

Själv växte Krasinski upp i Bostonförorten Newton i Massachusetts. Yngst av tre bröder studerade han engelska och pjäsförfattande vid det nationella teaterinstitutet.

Men det var som skådis han först gjorde störst avtryck i branschen när han 2004 fick rollen som Jim Halpbert i den amerikanska versionen av komediserien ”The office”.

– Det var den bästa filmskolan i världen. Jag var servitör innan jag fick det jobbet. Från stunden vi började spela in pilotavsnittet fick jag lära mig om alla moment, från skrivande till kameravinklar till redigering. Långt innan jag var redo för det erbjöd de mig att regissera ett avsnitt. 

Serien sändes i nio säsonger 2005-2014.

– Jag lärde mig längs vägen. Det var den mest omtänksamma och lugna miljön att börja regissera i. Det var där jag blev biten av det. Så det är tack vare ”The office” jag har haft mer tur än någon annan i den här branschen.

Emily Blunt i ”A quiet place pt 2”.

”Ny nivå av tur”

2018 placerades han på tidskriften Times lista över de 100 mest inflytelserika personerna i Hollywood. Krasinski skulle med andra ord kunna ha en rätt uppblåst bild av sig själv.

Men det verkar inte vara fallet när han den här dagen pratar om sin makalösa resa inom nöjesindustrin.

– Långfilmerna har bjudit på en helt ny nivå av tur för mig. Jag har fått göra något på exakt det sätt jag ville, berätta en historia för min familj, för mig själv och få ut något från insidan. Det blev precis som jag hoppades på.

Längs vägen har han också hunnit med att bli actionhjälte i ”13 hours” och tv-serien ”Tom Clancys Jack Ryan”. Men det är ingen tvekan om vad han mest blir igenkänd för.

– Ingen ropar, ”Hur går det, skäggige pappan från ”A quiet place” (skratt). Det är fortfarande Jim eller ibland Jack Ryan.

”Vi dricker mycket whiskey tillsammans”

Partnersamarbeten i Hollywood har långt ifrån varit något lyckat recept för framgång. Minns ”Gigli” med Ben Affleck och Jennifer Lopez, ”Swept away” med Madonna och Guy Ritchie eller ”By the sea”, Angelina Jolies och Brad Pitts praktfiasko. Men Krasinski och Blunt har lyckats.

Vad det beror på vet inte Krasinski. När Blunt kommer in i rummet med utsikt över Columbus Circle och Central Park är hon lika osäker, men bjuder i varje fall på en teori.

– Vi beter oss som alla andra par. Kanske handlar det om att vi kreativt är väldigt enade. Vi tittar på film på samma sätt, reagerar identiskt på scener och insatser, och det som berör honom berör mig. Det gör att det flyter när vi jobbar ihop.

Hon slår ut med händerna, som om hon inte vet vad mer hon kan säga.

Då får hon hjälp av sin make.

– Vi dricker mycket whiskey tillsammans (skratt). Sånt hjälper.ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så lever stjärnorna från ”Jackass” 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

John Krasinski

Film & tv

Emily Blunt