Donald Trump rasar mot Stefan Löfven

Går till attack efter åtalet mot ASAP Rocky

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s president Donald Trump kritiserar Sverige och statsminister Stefan Löfven.

På Twitter skriver han att statsministern inte agerat tillräckligt i fallet ASAP Rocky.

”Jag har sett klippen med ASAP Rocky och han blev förföljd och trakasserad”, skriver han.

Donald Trump är inte nöjd med hur Sverige och statsminister Stefan Löfven skött häktningen av ASAP Rocky. Tidigare i dag åtalades världsstjärnan och två män i hans följe för misshandel. Bland bevisningen som lades fram fanns bland annat de filmklipp som Donald Trump refererar till – och nu rasar USA:s president på Twitter.

”Jag är väldigt besviken på statsminister Stefan Löfven för att ha varit obenägen att agera. Sverige har svikit de afro-amerikanska medborgarna i USA. Jag har sett klippen med ASAP Rocky och han blev förföljd och trakasserad av bråkmakare. Behandla amerikaner rättvist!”, skriver Trump.

Presidenten kräver nu att man släpper ASAP Rocky fri.

”Vi gör så mycket för Sverige men verkar inte få något tillbaka. Sverige borde fokusera på riktiga kriminella problem”, skriver han i en annan tweet.

I möte med Kim Kardashian

TMZ har tidigare rapporterat om att kändisparet Kim Kardashian och Kanye West satt press på Donald Trump att få ASAP Rocky frikänd. Enligt uppgifter till sajten så skedde kontakten via Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner.

Nu skriver sajten att Kim Kardashian varit på besök i Vita huset under dagen. Sajten skriver vidare att Kardashian de senaste dagarna besökt flera fängelser i Washington D.C. för att diskutera fängelsereformer.

Hon ska även ha haft ett möte med Donald Trump angående detta.

Trump i samtal med Löfven

Lördagen den 20 juli twittrade Donald Trump att han och Stefan Löfven haft ett samtal angående häktningen av ASAP Rocky.

”Hade precis ett väldigt bra samtal med Stefan Löfven som försäkrade mig om att den amerikanske medborgaren ASAP Rocky kommer behandlas korrekt. Dessutom försäkrade jag honom om att det inte finns någon flyktrisk för ASAP och jag erbjöd mig personligen att stå för hans borgen, eller ett alternativ...”, skrev han då.

Stefan Löfven var då tydlig med att regeringen inte tänkte ingripa i ärendet.

”I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar”, sa Löfven i ett uttalande till TT.

Löfven kommenterar inte

Aftonbladet söker statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström för kommentarer om president Donald Trumps twitterinlägg.

Löfvens pressekreterare Mikael Lindström skriver i ett sms till Aftonbladet att statsministern inte kommenterar inläggen.

”Det är inget statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att alla i Sverige är lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess”, skriver han.

PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: ASAP Rocky-fallet – dag för dag


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.
 
 Fredag 26 juli: Donald Trump kritiserar statsminister Stefan Löfven: ”Vi gör så mycket för Sverige men får inget tillbaka”. Svenska regeringen vill inte kommentera utspelet närmare men säger att ”alla är lika inför lagen” i Sverige.

Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill”| PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE