Netta, Mange Schmidt och Luca Hänni till ny regnbågsfestival

Stockholm får ny gratisfest – mitt under pride

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm får två kärleksfestivaler i augusti.

Samtidigt med Pride äger också Rainbow Weekend rum – med artister som Netta barzilai, Linda Bengtzing och Sebastian Walldén.

– Ju fler aktiviteter på stan, desto roligare för hela Stockholm, säger festivalgeneralen Navid Kabiri.

Eurovision-artister som Netta Barzilai, Luca Hänni och Tamta står på scenen. Även ”Idol”-vinnaren Sebastian Walldén, Therese Granqvist, Mange Schmidt & Miss Inga, Lina Hedlund och Nordik Sonar kommer framträda under den nya gratisfestivalen som äger rum i Kungsträdgården i Stockholm fredag till lördag 2 till 3 augusti.

– Rainbow Weekend är en inkluderande kärleksfestival och fest för hela Stockholm. Den vänder sig till alla åldrar, kön, sexuella tillhörigheter och nationaliteter. Här umgås barnfamiljer med matintresserade, partyproffs med musikintresserade och alla under regnbågens färger, säger festivalgeneralen Navid Kabiri.

Hur fick du idén att starta en festival?

– Det har alltid varit en dröm att få starta en ny kärleksfestival som dessutom är gratis. Det är högsommar och Pride firas i vår vackra stad och vi kan öka turismen och skapa möjligheter. Bara att köra då.

Navid Kabiri, festivalgeneral för Rainbow Weekend 2019
Foto: Pressbild
Navid Kabiri, festivalgeneral för Rainbow Weekend 2019

Konkurrerar med Pride

Pridefestivalen firas i Stockholm samma vecka, från måndagen den 29 juli, med föreläsningar på Clarion hotel i Skanstull, med festivalområde på Östermalms IP och med parad genom Stockholms gator under lördagen 3 augusti. Men Rainbow Weekend är en fristående och delvis konkurrerande festival som också vill manifestera kärleken.

Vad säger du till dem som kanske tycker att ni konkurrerar med eller snyltar på att Pride lockar besökare till Stockholm?

– Ju fler aktiviteter på stan, desto roligare för hela Stockholm. Samt att vi är en gratis festival och alla är välkomna in till oss. Straighta som gays, säger Navid Kabiri.

Vem är du mest stolt över att ha lyckats få till Kungsträdgårdens scen?

– Netta Barzilai som vann Eurovision 2018 är jag väldigt glad över att få ha här. Hennes superhit ”Toy” är en av mina absoluta favoriter. Och Luca Hänni som kom på fjärde plats i årets Eurovision-tävling. Bästa låten, borde ha vunnit tycker jag.


▪▪ Alla artister på Rainbow Weekend 2–3 augusti

Netta Barzilai
Luca Hänni
Linda Bengtzing
Therese Granqvist
Nordik Sonar
Alexander & Lagaylia
Sebastian Wallden
WIG-STOCKHOLM by Leo B
Mange Schmidt & Miss Inga
Lina Hedlund
High15
Mandy Rich
Jasmine & Aaron
Keyra
Juliander
Admira Thunderpussy & Madame Heinz
Imaa Queen
Mathias Holmgren
Målbrottet
Tamta
Husbandet Soul Food


PODD: Från Stonewall Inn till Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.

Stockholm Pride 2018.

   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE