Så mycket bättre

Linnea Henriksson om MeToo: ”Snackar om det som en fluga”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Linnea Henriksson smyger in en politisk kamp i ”Så mycket bättre”.

Hon gör om Stors ”Svartskallar” till ”Småtjejer”, en låt om systerskap, feminism och MeToo.

– Det känns som att det har blivit tyst igen, säger Linnea Henriksson om MeToo.

För drygt ett år sedan föddes MeToo-rörelsen. Kampanjen blev snabbt viral världen över, när kvinnor anklagade män för olika former av övergrepp.

Även om MeToo gjort avtryck, upplever Linnea Henriksson att debatten har tystnat. I ”Så mycket bättre” passar hon på att blåsa nytt liv i den feministiska kampen, genom att tolka Stors låt ”Svartskallar” och döpa om den till ”Småtjejer”.

Låten ”Svartskallar” lyfter stereotyper och förutfattade meningar. Musikvideon anspelar på omvända historiska slavroller. I videon agerar skådespelarna Helena af Sandeberg och Jonas Malmsjö tjänare åt bland andra Linda Pira, Cherrie och Teddy Vidal.

– Jag kan inte säga att jag förstår hur det är att bli utsatt för rasism. Jag kan inte säga att jag förstår hur det är att gå in i ett rum och bli utsatt för fördomar och stereotypa bilder baserat på hur jag ser ut, för jag är en vit person från Halmstad som heter Linnea Henriksson, säger artisten i programmet och fortsätter:

Gör låt om MeToo

– Men bara för att jag inte kan säga att jag förstår betyder ju inte det att jag inte står bakom fighten, på samma sätt som jag vet att du står bakom mig i den feministiska kampen, säger hon vänd mot Stor.

Låtvalet chockade rapparen.

– Den tolkning som förvånade mig mest var när Linnea sa vilken låt hon skulle köra. Jag tänkte: ”Hur ska du göra det här?” När hon förklarade tappade jag hela hakan. Då tänkte jag hur grym och modig hon är. När hon började skrika sitt Ronja-skrik blev det som att det kopplade ihop med låten som jag gjorde till henne, säger Stor till Nöjesbladet och syftar på sin egen tolkning av Henrikssons ”Säga mig”.

Linnea Henrikssons ”Småtjejer” handlar om systerskap, feminism och MeToo.

– Det känns som att folk pratar om det (MeToo, reds anm) som en fluga, eller något som råkade hända. ”Gick inte det där MeToo lite för långt?”, säger Linnea Henriksson i programmet och fortsätter.

”Hade en vinnarkänsla”

– Jag hade sådan vinnarkänsla när folk vågade vittna, men jag känner inte riktigt så längre. Det känns som att det blivit tyst igen.

”Småtjejer” är en låt hon burit inom sig länge, men inte kunnat förverkliga – förrän nu.

– Detta är saker jag pratar om och går och tänker på väldigt mycket, men jag har inte lyckats skriva en sån låt själv. Det är det som är så lyxigt i det här programmet, att man får verktygen till att våga gå in där man vill men inte riktigt har fattat hur.

Stor kan inte nog hylla Linnea Henriksson.

– Jag måste nog säga att Linnea och Christer får dela på förstaplatsen. Alla andra delar på andraplatsen, för jag tycker alla andra var så grymma, säger han.

”Så mycket bättre” sänds lördagar klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Linnea Henriksson om sin ångest

ÄMNEN I ARTIKELN

Så mycket bättre

Linnea Henriksson

”Stor” Ulises Infante Azocar

MeToo